Употребата на ЛСД в САЩ се увеличила, особено сред страдащи от депресия

Употребата на силния наркотик ЛСД (диетиламид на лизергиновата киселина) в Америка се увеличава, най-вече сред страдащи от депресия, съобщава сайтът „Медикъл експрес“.

Това се потвърждава от изследване, ръководено от Психиатричния институт на щата Ню Йорк, което е разгледало немедицинската употреба на ЛСД от хора с тежка депресия и техните социодемографски характеристики.

В статията „Употреба на диетиламид на лизергиновата киселина според статуса на голямо депресивно разстройство“, публикувана в специализираното издание „Сайкайътри“, изследователите подробно описват констатацията за непропорционално нарастване на разпространението на употребата на ЛСД сред възрастните американци с депресия.

В изследването са използвани данни от Националното проучване за употребата на наркотици и здравето, включващи отговори от 478 492 възрастни на възраст 18 или повече години, събрани от 2008 до 2019 г. Разпространението на диагнози за голяма депресия през последната година е определено въз основа на критериите на официалната статистика на Американската психиатрична асоциация (DSM-IV).

Употребата на ЛСД сред общото население е нараснала с 450% от 0,2% до 0,9%. Сред лицата с депресия разпространението е нараснало от 0,5 % до 1,8 % през същия период. Непропорционално нарастване на употребата на ЛСД сред лицата с депресия обхваща широк кръг от социално-демографски подгрупи, включително и според нивата на доходите.

Налице е подновен интерес към клиничния потенциал на халюциногените, включително ЛСД, за лечение на психиатрични разстройства или зависимости от вещества, например алкохол. Това възобновяване се дължи отчасти на изследвания и медийни съобщения, които предполагат терапевтичните ползи от психеделиците.

Тъй като изследванията на терапевтичния потенциал на ЛСД продължават, в статията се изказва мнение, че е важно за усилията в областта на общественото здраве да се насърчава безопасната и основана на доказателства употреба на психеделици. Проучването подчертава необходимостта от допълнителни изследвания, за да се разберат мотивите за употреба на ЛСД и връзката между немедицинската употреба на ЛСД и депресията.

В настоящото проучване не се задават въпроси на респондентите относно мотивите за употреба на ЛСД, така че то не може да отнесе тенденциите в употребата към конкретни причини. Също така липсва информация за количеството на приеманата от респондентите доза, което би могло да разграничи микродозировката от по-интензивната употреба.

Авторите посочват, че ЛСД крие по-малки рискове за физическото здраве или създаване на зависимост, сравнено с други немедицински наркотични вещества. И все пак при лица с депресия е по-вероятно да се появят нежелани събития, като параноя или „лош трип“, когато употребяват ЛСД без медицински надзор.

В статията не се дават никакви препоръки или насоки за „добър трип“ или за това как лекарите биха могли да увеличат максимално ползите от употребата на ЛСД без надзор, но се предполага, че бъдещи изследвания с по-задълбочени въпроси от анкетата биха могли да изяснят някои от тези стратегии.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини