500 хиляди израелци са разселени заради войната

Почти 500 000 израелци са били разселени в страната си след атаките на Хамас на 7 октомври, съобщи говорителят на израелската армия. Eвакуиран e целият Южен Израел, всички населени места в близост до ивицата Газа, както и 20 населени места по границата с Ливан.

Същевременно повече от един милион души са се преместили от северната част на Газа в южната част на анклава. Сателитни снимки на американска технологична компания показват как изглежда граничният пункт Рафа. Помощ, предоставена от няколко държави, от дни чака "зелена светлина" за безопасното й доставяне в Газа. На фона на противоречивите информации дали пунктът ще бъде отворен за движение, хората с чужди паспорти също чакат за евакуация.

Държавният секретар Антъни Блинкен съобщи, че се очаква Израел да информира Байдън за военните си цели. Ще бъде обсъден начинът на провеждане на операциите, за да се сведат до минимум жертвите сред цивилното население и да се даде възможност хуманитарната помощ да достигне до хората в Газа, без да се облагодетелства Хамас.

Сирени и ново ракетно нападение срещу израелска територия прекъснаха срещата на американския държавен секретар Антъни Блинкен с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Блинкен се завърна в Израел след обиколка в региона.

"В сряда президентът Байдън ще посети Израел. Той идва тук в критичен момент за Израел, региона и света. Президентът ще потвърди солидарността на Съединените щати с Израел и нашия твърд ангажимент за сигурността на страната. Президентът ще бъде информиран от Израел от какво се нуждае за защитата си. Ще продължат координираните усилия за освобождаването на заложници. Президентът Байдън ще получи информация как Израел провежда операциите си, по начин, който свежда до минимум цивилните жертви и дава възможност хуманитарната помощ да достигне до хората в Газа, без да се облагодетелства Хамас", каза Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Междувременно израелската армия съобщи в изявление, че снощи е нанесла удари по терористични цели на Хизбула в Ливан. Иран заяви, че се очакват изпреварващи действия от страна на "оста на съпротивата" в близките часове.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини