Австрия оценява усилията на България за опазване на външната граница на ЕС

    Австрия оценява усилията на България по опазване на външната граница на ЕК. Това заяви при посещението си днес на терен в близост до Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка. Той е на официално посещение у нас по покана на председателя на Народно събрание Росен Желязков, който тази сутрин го посрещна на летище София и придружава госта в граничната ни южна точка.

    Двамата наблюдават обработката на документи и движението на пътникопотока на пункта, който е най-големият сухопътне гранично-пропускателен в Европа и вторият по натовареност в света.

    Председателите обходиха участък покрай оградата с Турция, издигната като възпрепятстващо съоръжение срещу нелегалното преминаване на границата с България и респективно на ЕС. На въпроса му дали оградата е изградена навсякъде на два реда, получи отговор, че на някои е на два, в други участъци на три, има и едноредови. Изграждането е съобразено с направените анализи и спрямо рисковите участъци.

    От Гранична полиция обобщиха, че в последно време мигрантите, които се опитват да се прехвърлят нелегално у нас са доста агресивни и изобретателни в действията си. Основно атаките им са по два начина-чрез изрязване на дупки в самата ограда или със стълби се опитват да я прескочат.

    Остават 110 км от пограничната зона, които не са покрити с ограда. Изготвя се проект за това и оградата ще бъде продължена.

    След като Волфганг Соботка се запозна с работата на „Гранична полиция", той благодари за усилията на служителите и подчерта, че осъзнава колко е трудна дейността на граничните полицаи. Посочи, че Австрия очаква изпълнение на поетите ангажименти и от страна на Турция за недопускане на нелегални към ЕС.

    Важно е, че дойдохме на място, за да видим не просто поредното инженерно съоръжение и технологии в действие, а за да видим хората и как работи системата, каза Росен Желязков. Той също благодари на граничарите за ежедневните им усилия.

    „Хиляди опити са предотвратени и това показва, че предизвикателството на работата е огромно и е общоевропейски ангажимент да охраняваме границите. Ние, като гранична държава, имаме тази участ и вярвам, че ще се оцени, че се справяме по-най-добрия възможен начин с помощта на нашите партньори от Съюза“, подчерта Росен Желязков.

    Визитата на председателя на Националния съвет на Австрия е важна от гледна точка на темата за приемането на България в Шенген. Именно Австрия и Нидерландия са единствените страни членки на Шенген, които наложиха вето на присъединяването на България и Румъния към безвизовото пространство.

    По данни на МВР от началото на годината до края на септември са предотвратени над 158 000 опита за незаконно прехвърляне на границата ни. Това е ръст на на успешно проведените акции за недопускане на нелегални на наша територия спрямо периода на миналата година.

    Ръст със 108% се отбелязва и на задържанията на нелегални мигранти във вътрешността на страната през последните четири месеца.

    МВР съобщава още, че с 31% е нараснал броят на образуваните досъдебни производства срещу организатори на незаконна миграция, с 15% повече са обвиняемите за тази престъпна дейност в сравнение с летните месеци на миналата година

    По-късно днес Волфганг Соботка ще се срещне президента Румен Радев, министър-председателя Николай Денков и вицепремиера, и министър на външните работи Мария Габриел.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини