Гостът: Кой е "мозъкът" на операцията на "Хамас" срещу Израел

Няколко часа след като "Хамас" нападна Израел, в интернет бе разпространен запис, на който се чува глас, уверяващ, че е решено да се "сложи край" на престъпленията срещу палестинците, "оргията на окупацията и отричането ѝ на международните закони и резолюции" с американска и западна подкрепа.

Предполага се, че това е Мохамед Дейф, командир на военното крило на "Хамас", ръководещ нахлуването в Израел, написа вчера "Файненшъл таймс", когато вече имаше информация за смъртта на стотици израелци и за над 100 взети заложници в резултат на нападението. Тези действия бяха представени в каналите на "Хамас" в социалните мрежи като видеоклипове с бойци, летящи с парапланер над границата, и ужасяващи изображения на мъртви войници и ужасени израелски цивилни.

Дейф означава гост на арабски и се приема като препратка към практиката палестински бойци да прекарват всяка нощ в дома на различен симпатизант, за да избегнат израелското разузнаване. За известния с тази позивна мъж нападението бе най-дръзкото и смъртоносно досега.

Преследван от Израел в продължение на десетилетия и почти убит при въздушен удар преди 20 години, оставил го според съобщенията в инвалидна количка без ръка и крак, Дейф печели благоговението на палестинските бойци със способността да надхитри израелската армия, докато убива и войници, и цивилни, продължава "Файненшъл таймс".

Дейф, който свари неподготвени израелските военни, се изстреля до най-високите ешелони на палестинското ръководство и засенчи съперниците си във "Фатах", по-умерената фракция, предпочитана от Запада, и колегите си в "Хамас", смятана от САЩ за терористична група, ЕС и Израел". "Дори преди това Дейф бе като свещена личност и много уважаван както в "Хамас", така и от палестинците", казва за медията Мхаймар Абусада, професор по политика в университета "Ал Азхар" в Газа. Най-голямата му операция срещу Израел вече ще го е превърнала във фигура "като бог за младите", добавя той.

Регионален дипломат, някога помогнал за освобождаването на Гилад Шалит през 2011 г. (срещу 1027 палестинци), обръща внимание за значението на заложниците, които бяха взети. ""Хамас" разбира много добре, че когато става въпрос за задържане на израелски затворници, се нуждаят единствено от търпение. С течение на времето израелската общественост ще създаде натиск. Всичко, което "Хамас" трябва да направи, е да чака."

Тих и целеустремен

В интервюта израелски и палестински анализатори, включително хора, които са познавали Дейф, преди да изчезне в сенките на палестинската войнственост, описват тих, интензивен човек, незаинтересован от междуособните съперничества на палестински фракции. Вместо това, казват те, той бе целеустремен да промени природата на израелско-арабския конфликт и да използва насилието като средство за постигането му. "Трябва да се борите с израелците в Израел и да разрушите фантазията им, че могат да бъдат в безопасност в окупирана земя", каза палестински боец, превърнал се в политик от средно ниво, който се срещнал с Дейф в началото на века.

Описва се и човек със способност да се развива в крак с технологичните постижения на израелската армия. Това бе илюстрирано от 11-дневната война през 2021 г., когато "Хамас" изпрати рояци от нискотехнологични ракети в опит да задави израелската противовъздушна отбрана и едва не я остави без боеприпаси.

За Дейф, както и за други в "Хамас", споразуменията от Осло, с обещание за мирни преговори, са предателство срещу съпротивата и с първоначалната цела Израел да бъде заменен от палестинска държава. Според полковникът от резерва Еял Росен: "Дейф се опита да започне втората война за независимост на Израел. "Основната цел е - поетапно - да унищожим Израел. Това е една от първите стъпки - това е само началото"

Майстор на бомби с вкус към театъра

Дейф, някогашен майстор на бомби и архитект на десетилетна програма за прокопаване на мрежа от тунели под Газа, е роден като Мохамед Диаб Ибрахим ал Масри в бежанския лагер Хан Юнис през 60-те години на миналия век, според израелски служител, запознат с неговото досие за сигурност. Тогава Газа е под египетски контрол. Израелски служител, запознат с досието му в разузнавателната служба "Шин Бет", казва, че или чичо му, или баща му са участвали в спорадичните нападения от 50-те години на миналия век на въоръжени палестинци в същия участък земя, в който бойците на Дейф проникнаха в събота.

Толкова малко се знае за него, че дори името му е мистерия. Хората, които са го познавали през 80-те години на миналия век, казват, че още тогава той се е казвал Дейф, докато други казват, че го познават с рожденото му име. Само една негова неясна снимка съществува в публичното пространство.

Вкусът му към театралността се усъвършенства в актьорска трупа, към която се присъединява, докато е в Ислямския университет в Газа, развъдник на египетския клон на стила на политическия ислям на Мюсюлманските братя. По времето, когато "Хамас" се заражда в края на 80-те години, изкован в огъня на първата интифада (въстание) срещу израелската окупация, Дейф е на 20 години.

Приблизително по това време Гази Хамад, сега член на политбюро на "Хамас", споделя затворническа килия с Дейф, след като са хвърлени в затвора от израелците. "От началото на живота си в "Хамас" той беше фокусиран върху военната линия", казва Хамад. "Беше много мил", спомня си той, "през цялото време патриот, който правеше малки карикатури, за да ни накара да се смеем."

Всеки намек за доброта скоро ще избледне със самоубийствени атентати, целящи да се обрекат Споразуменията от Осло. Израел държи Дейф отговорен за смъртта на десетки хора при самоубийствени атентати, включително вълна през 1996 г., която уби над 50 цивилни.

Каквото Дейф винаги е искал

Твърди се, че Дейф е учил при Яхя Айяш, майстор на бомби с прякор "Инженера", който беше убит от Израел през 1996 г. с мобилен телефон, пълен с експлозиви. Дейф се издига в редиците на бригадите "Ал Касам", военното крило на "Хамас". Според израелски служител той е участвал в създаването на първите елементарни ракети. Арсеналът на Хамас вече е десетки хиляди и те изстреляха 3500 само в събота.

Според израелския служител Дейф е търсел цели с голямо въздействие, като заселници и войници в окупираните територии, автобуси в Ерусалим и Тел Авив. Ръководел ракетните обстрели, които редовно изпращаха израелците в бомбоубежища.

Бил противник обаче на сложния танц, в който "Хамас" се съгласява да спре битките срещу това Израел да позволи още средства за Газа и разрешителни за работа за жителите ѝ. Тази договореност помогна за направляване на кризи, но и до четири войни преди тази: през 2009-а, 2011-а, 2014-а и 2021 г. Всички тях екстремистите представиха като победа.

"Тази терористична акция сложи край на тази практика завинаги", казва израелският официален представител за нападението в събота. "Сега няма да има примирие, а само отмъщение."

А това, заключава "Файненшъл таймс", изглежда точно каквото Дейф винаги е искал.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини