Управляващите предлагат срокът за внасяне на бюджета за 2024 да бъде удължен заради изборната ваканция на депутатите

Tрима депутати от управляващите предлагат да се удължи законовия срок за внасяне на бюджета в Народното събрание. Това се вижда от проекторешение, внесено в деловодството на Народното събрание, което е подписано от Йордан Цонев (ДПС), Делян Добрев (ГЕРБ) и Венко Сабрутев ("Продължаваме промяната - Демократична България").

Според Закона за публичните финанси правителството е задължено до 31 октомври да внесе в Народното събрание проект на държавен бюджет, както и на здравната каса и на общественото осигуряване.

В началото на седмицата, часове преди да пусне за обществено обсъждане предлаганите промени в данъчните закони, които трябва да бъдат отразени в бюджетите, финансовият министър Асен Василев коментира пред журналисти, че те няма да бъдат приети през октомври. Причината е ваканцията, която си гласуваха депутати, и която обхваща на практика целия октомври. Тя бе и допълнително удължена с решение от четвъртък.

От предложенията, които обяви във вторник, Василев отличи това, че предлага ДДС за заведенията да се върне на 20%, ако се окаже, че идеите на бранша за изсветляване, които те готвят, няма да донесат толкова приходи в бюджета, колкото повишение на ставката на този данък на предковидните му нива. Това обаче срещна критиките както на ГЕРБ, така и на ДПС, които защитиха ресторантите.

Вносителите на проекта предлагат срокът от 31 октомври да се удължи на 15 ноември. Засега депутатите си гласуваха да не работят до 8 ноември.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини