Британската прокуратура повдигна обвинение на българите, задържани за шпионаж в полза на Русия

Британската прокуратура повдигна обвинение на петима български граждани в шпионаж в полза на Русия. Te ще бъдат обвинени в заговор за извършване на шпионаж, съобщи британската Кралска прокуратура (CPS).

Трима мъже и две жени ще бъдат обвинени в заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да се навреди на сигурността и интересите на британската държава.

Петимата български граждани са задържани в Обединеното кралство през февруари, припомня пресслужбата на Кралската държавна прокуратура по наказателни въпроси.

"45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов, 31-годишната Катрин Иванова, 31-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени в заговор за събиране на информация, която би била пряко или косвено полезна за неприятелска страна в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г., с цел да се навреди на сигурността и интересите на британската държава", се казва в изявлението.

Прокуратурата уточнява, че преди това Русев, Джамбазов и Иванова са били обвинени само в подправяне на официални документи, включително паспорти и други документи за самоличност.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ге
    Георги
    8 -4
    12:28, 22 сеп 2023
    Тези които работят за Русия са шпиони , а тези които работят за Америка и Великобритания какви са
    • Ff
      ffur
      6 0
      19:32, 23 сеп 2023
      Г*зо-подлизурковци, подлоги.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини