Стачкуващите сценаристи и холивудските студиа подновиха преговорите

Стачкуващите сценаристи и представители на киностудиата в Холивуд ще се срещнат отново в рамките на 24 часа, за да се опитат да се справят с петмесечното противопоставяне, което наруши филмовата и телевизионната дейност в Америка, съобщава АП.

Гилдията на сценаристите (WGA) и Алиансът на филмовите и телевизионните продуценти (AMPTP), който представлява “Уолт Дисни”, „Нетфликс“ и други медийни компании, проведоха първоначални разговори за първи път от около месец в сряда. Рано вечерта в сряда двете страни публикуваха съвместно изявление, в което се казва: „WGA и AMPTP се срещнаха за преговори днес и ще се срещнат отново утре“.

С цел да помогнат за постигането на споразумение, на срещата в сряда са присъствали Боб Айгър, главен изпълнителен директор на „Уолт Дисни“, Тед Сарандос, главен изпълнителен директор на „Нетфликс“, директорът на „Комкаст“ и председател на студиата „Юнивърсъл“ Дона Лангли и Дейвид Заслав, главен изпълнителен директор на „Уорнър Брос“. Хората в залата описват сесията като „окуражаваща“ и се очаква четиримата изпълнителни директори да се върнат отново към преговорите.

CNBS, позовавайки се на хора, близки до преговорите, заяви, че сценаристите и продуцентите са близо до споразумение и се надяват да постигнат сделка в рамките на 24 часа. Но ако не бъде постигнато споразумение, стачката може да продължи до края на годината, съобщи телевизионният канал.

Гилдията на сценаристите стачкува от май, след като преговорите не постигнаха споразумение по отношение на компенсаторните възнаграждения, минималния брой служители в сценарните зали и ролята на изкуствения интелект (ИИ), наред с други въпроси.

Актьорският съюз SAG-AFTRA също обяви спиране на работа през юли, с което Холивуд се оказа в средата на две едновременни стачки за първи път от 63 години насам. Понастоящем не са насрочени преговори между актьорите и студиата.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини