Либийските власти отцепиха град Дерна, над 11 300 са загиналите

Либийските власти фактически отцепиха град Дерна, който пострада повече от други населени места от катастрофалното наводнение в Либия, и от днес в него се допускат само спасителни екипи. Това съобщи ръководителят на службата за спешна помощ в източната част на страната Салем ал Фарджани, цитиран от Sky News Arabia.

"Само членове на службите за търсене и спасяване имат право да влязат в Дерна", каза Ал Фарджани,. Той добави, че жителите на Дерна ще бъдат евакуирани. По-рано Министерството на вътрешните работи на одобреното от парламента на страната правителство съобщи, че частите на Либийската национална армия в четвъртък вечерта са започнали евакуация на населението на града.

Причината за затварянето на Дерна и изтеглянето на хора от града е опасността от епидемия, която може да се разпространи поради телата на мъртви хора и животни, намиращи се все още под развалините. Според либийските власти в момента броят на жертвите на наводнението е 11 300, повече от 10 хиляди души все още се смятат за изчезнали. Според Международната организация по миграция почти 39 хиляди души са били принудени да напуснат домовете си поради урагана и наводненията в Североизточна Либия.

Катастрофалното наводнение сполетя източния средиземноморски град през нощта на 10-и срещу 11 септември, докато хората спяха. Бурята Даниел скъса язовирна стена, водната маса помете втори язовир и нещо като водно цунами заля и унищожи една трета от града. Цели квартали са заличени. Хиляди хора бяха отнесени в морето. То продължава да изхвърля трупове. Телата са навсякъде - на сушата и във водата. Следващата голяма опасност е плъзването на зарази от разлагащите се тела. ООН предупреди за опасност от заболявания от водоснабдяването.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини