"Убийците се разхождат на свобода". Близки на загинали в катастрофи протестираха в София

Близки на загинали при пътни инциденти се събраха на национален протест в центъра на София пред Министерския съвет и сградата на бившия партиен дом, където се помещава Народното събрание.

Те настояват за адекватни мерки, които да спрат смъртните случаи по пътищата, съобщи БТА.

Хората носят цветя в памет на жертвите на инциденти. Те казват, че ще се събират на протест всяка неделя в 18:00 часа.

Събралите се искат и спешна среща с управляващите, за да им обяснят къде са проблемите.

"Чакаме с години за експертизи, делата се бавят с години, а убийците се разхождат на свобода с валидни шофьорски книжки", каза пред журналисти Петя Иванова от протестиращите.

"От тази лидерска среща няма да се откажем. Ще има протести, докато не се състои тя и докато не променят спешно законите", добави тя.

По-късно хората тръгнаха на шествие до пешеходната пътека на столичните улици "Цар Иван Шишман" и "Гурко", където миналата събота загина 15-годишно момче. То беше блъснато на пешеходна пътека от пиян шофьор.

От тогава всяка вечер протестиращи се събират на кръстовището с искане за затягане на контрола над шофьорите. Те настояват за постоянни проверки за алкохол и наркотици, поставяне на камери и легнали полицаи в проблемните райони.

Тогава премиерът Николай Денков се срещна с роднини на загинали при катастрофа и представители на институциите.

"Обединихме се около това, че трябва да се преборим с чувството за безнаказаност сред тези, които управляват автомобили по пътищата", каза Денков след срещата.

На нея е обсъдено как в най-кратък срок да бъдат прекратени всички порочни практики, свързани с убийствата по пътищата.

Обсъдена е била и възможността МВР и пътна полиция да използват камерите на общините, за да установяват нарушения на пътя, а администрацията на кметствата да помагат в обработването и подготовката на глобите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини