Пентагонът обяви нов пакет от помощи за Украйна на стойност 600 милиона долара

Пентагонът снощи обяви нов пакет дългосрочна военна помощ за Украйна на стойност 600 милиона долара, с който се осигурява финансиране за редица оръжия и друго оборудване само ден след като държавният секретар Антъни Блинкън посети страната и обеща нова военна и хуманитарна помощ на стойност един милиард долара, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на отбраната на САЩ заяви, че поредният пакет ще бъде предоставен по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, която осигурява средства за дългосрочни договори за оръжейни системи, които трябва да бъдат произведени или модифицирани от отбранителни компании.

В помощта е включено финансиране за оборудване за поддържане и интегриране на системите за противовъздушна отбрана на Украйна, за боеприпаси за високомобилни артилерийски ракетни системи (ХАЙМАРС), за артилерийски снаряди, за оборудване за радиоелектронна война и за противодействие на радиоелектронната война, за боеприпаси за разрушаване и оборудване за разминиране, както и за обучение и поддръжка.

Помощта идва в момент, когато администрацията на Байдън се опитва да демонстрира своята постоянна подкрепа за контраофанзивата на Украйна, чиито войски се опитват да пробият руската отбрана и да разчистят обширни минни полета, посочва АП. Някои съюзници изразиха загриженост относно бавно развиващата се офанзива, докато други твърдят, че Украйна е постигнала известен напредък и успешно е използвала системите за противовъздушна отбрана, за да сваля руски ракети.

Междувременно поредното искане на президента Джо Байдън за помощ за Украйна снощи срещна нови пречки в Конгреса на САЩ, предаде Ройтерс.

Миналия месец Байдън поиска от Конгреса да одобри отпускането на 40 милиарда долара, включително 24 милиарда долара за Украйна и други международни нужди и 16 милиарда долара за подпомагане при бедствия.

Официални представители от САЩ, говорили при условие за анонимност, казват че контраофанзивата на Украйна, която досега не е успяла да пробие основните отбранителни линии на Русия, върви по-бавно, отколкото те са очаквали и са се надявали.

Сенатът и Камарата на представителите на Конгреса трябва да разгледат искането за финансиране този месец, като е възможно да го добавят към законопроект за краткосрочни разходи за финансиране на правителството след 30 септември, докато текат обсъжданията на бюджета за следващата година.

Камарата на представителите, в която републиканците имат мнозинство, е разделена, като много от тях подкрепят помощта за Украйна, но някои от членовете на най-дясното крило на партията призовават за прекратяване на помощта.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини