За първи път в историята британски танк Challenger 2 е унищожен от противников огън

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Грант Шапс потвърди загубата на първия танк Challenger 2 в Запорожка област. Според него танкът е бил улучен от руската артилерия.

"Дадохме на Украйна 14 танка Challenger 2, признаваме, че в зона на военни действия може да има материални загуби - това се случи. Мога също така да потвърдя, че шестима членове на екипажа на украинския танк успяха да оцелеят. Което според мен е чудесно доказателство за качеството на този британски танк", заяви Шапс пред Sky News.

Грант Шапс допълни, че Обединеното кралство няма да осигури замяна на унищожения танк.

Преди това в интернет се появи видеоклип, на който се вижда как британски основен боен танк Challenger 2 гори. Тези танкове са на въоръжение в 82-ра отделна десантно-щурмова бригада на ВСУ, която от края на август участва в настъплението в Запорожка област.

Няма съмнение, че този танк е Challenger. На видеозаписа се виждат характерните резервни горивни резервоари, единият от които е паднал, вероятно в момента, в който танкът е бил ударен.

На кадрите се забелязва и бронираната термовизионна кутия на върха на оръдието, която се монтира на тези танкове. Източник от западна отбранителна агенция потвърди пред Би Би Си, че на кадрите във видеото се вижда танк Challenger 2.

Украинският експерт по бронирана техника Андрий Тарасенко заяви пред BBC, че ако се съди по факта, че участъкът от пътя, по който се движи автомобилът с оператора в момента на заснемането, е под обстрел и минава покрай друг неподвижен танк Т-64В (съветско производство, използван както от руската, така и от украинската армия), вероятно групата е попаднала под прицелен руски огън, вероятно артилерийски.

Експертът смята, че след такъв пожар, който се вижда на видеото, танкът най-вероятно вече не може да се възстанови - металът променя свойствата си поради високата температура.

Challenger 2 е един от най-съвременните танкове в света. Той е на въоръжение в британската армия от 1994 г. насам. За четвърт век той си е спечелил репутацията на "неуязвим".

Досега нито един такъв танк не е бил загубен в битка в резултат на противников огън. Единственият унищожен Challenger е станал жертва на "приятелски огън" през 2003 г. в Ирак.

Подобна репутация обаче не е толкова следствие от някакви изключителни качества на бойната машина. Факт е, че от тях са построени само около 450 броя. Въпреки че танковете Challenger 2 са били в Югославия и Ирак, но чисто статистически те доста рядко са участвали в сражения.

Едно от основните му предимства е многослойната броня тип Chobham, в която се използват керамични пластини.

Такава броня е ефективна както срещу кумулативни, така и срещу снаряди с обеднен уран. Танкът е най-добре защитен в челната част, докато страните и кърмата са по-зле защитени.

Тарасенко отбелязва, че въпреки факта, че Challenger 2 е доста модерен танк, той има както предимства, така и недостатъци. Той ги обяснява с факта, че при разработването на този танк британците са възприели консервативен подход, основан на опита от минали войни, включително Втората световна, без да вземат предвид новите заплахи за танка на бойното поле.

"Challenger" има своите положителни качества под формата на много силна защита на кулата в предната част. Но той все още отразява концепцията и визията, съществували през 60-те години на миналия век, и не бива да очакваме чудеса от него. Артилерията ще го поразява не по-зле, а може би дори по-добре от Т-64", казва експертът.

Усилената фронтална защита е следствие от опита от войни, в които танковете са атакували вражеските позиции, действайки като таран, и в които заплахата за тях също е била предимно от фронтален огън.

Друга особеност на Challenger 2 е 120-милиметровото нарезно оръдие L30A1.

При нарезното оръдие снарядът се върти в канала на цевта благодарение на специално винтово нарезно покритие, след което снарядът лети по-стабилно. Това увеличава точността, което е предимство. Всъщност Challenger се смята за един от най-точните танкове в света.

Въпреки това гладкоцевно оръдие има свое предимство, което се оценява повече при съвременните танкове.

Нарезното оръдие на Challenger 2, при цялата си точност, вече се смята за анахронизъм в съвременните военни действия

Благодарение на по-високото налягане на газа в цевта гладкоцевно оръдие ускорява снаряда до по-високи скорости, отколкото нарезното. Снарядите, изстреляни от такова оръдие, могат да пробият по-дебела броня.

Затова оръдието на Challenger 2 изглежда анахронично в сравнение с гладкоцевно оръдие на повечето руски и западни танкове. То наистина е доста точно, но не е толкова по-точно от другите, че заради него да се правят компромиси с други по-важни характеристики.

Всички предимства и недостатъци на британския танк бяха известни още преди войната в Украйна. В началото на 2020 г. Великобритания започва разработването на нов танк, вече съвместно с Германия. Той ще се нарича Challenger 3 и вероятно ще поправи грешките на Challenger 2.

Сред нововъведенията е гладкоцевно немско оръдие Rheinmetall L55A1. Оръдия от тази фамилия се използват от танковете Leopard 2 и M1 Abrams.

Великобритания е първата страна, която обяви плановете си да достави на Украйна основни бойни танкове през януари 2023 г. Беше обещано на Украйна да бъдат доставени общо 14 танка Challenger 2.

По онова време Германия все още се колебаеше дали да достави своите Leopard 2 на украинските въоръжени сили, нито пък да даде разрешение на другите страни, в които те са на въоръжение, да ги прехвърлят на украинците.

Британското решение разбиха тази стена - след Лондон за доставката на своите Abrams съобщи първо на Вашингтон, а след това и Берлин се съгласи за "Леопардите".

Докато германските и британските танкове вече се сражават с пълна сила и понасят загуби, американските танкове все още не са стигнали до фронта.

Според американското издание "Политико" 200 украински войници вече са завършили обучение на танкове Abrams в Германия и тези машини ще бъдат доставени на Украйна в средата на септември. Общо САЩ ще прехвърлят 31 танка на украинските въоръжени сили, припомня Би Би Си.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини