Ердоган обяви, че Турция е съгласна да доставя руско зърно под формата на брашно за бедните страни

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес след тричасова среща с руския си колега Владимир Путин в Сочи, че очаква, че скоро ще бъде взето решение по отношение на зърнената сделка, предаде Ройтерс.

„Обсъдихме възстановяването на зърнената сделка в Черно море. Вярвам, че скоро ще бъде взето решение по отношение на зърнената инициатива“, посочи Ердоган.

Турският президент подчерта, че алтернативните варианти на зърнената сделка в Черно море не осигуряват трайно решение и инициативата трябва да продължи, като се запълнят пропуските.

„Искаме да изпращаме зърно на бедните страни, обсъдихме го с Путин. Турция ще направи каквото е нужно, за да изпраща зърно на бедните страни, договорихме се за това“, отбеляза Ердоган.

По думите му, Украйна трябва да смекчи позицията си спрямо Русия относно зърнената сделка.

"Украйна трябва по-специално да смекчи подхода си, за да бъде възможно да бъдат предприети съвместни стъпки с Русия", посочи той.

Ердоган изрази мнение, че повече зърно трябва да бъде насочено към Африка вместо към европейските страни.

„Обсъдихме селското стопанство, туризма, финансите, енергетиката и други въпроси“, допълни той.

Турция е съгласна да доставя руско зърно под формата на брашно за бедните страни, посочи още Ердоган, цитиран от ТАСС. 

"Обсъдихме с г-н Путин инициативата за изпращане на зърно в бедните страни. Съгласни сме да се извърши такава работа. Договорихме се, че ще можем да изпращаме руско зърно, преработено в брашно, в бедните страни", посочи Ердоган. Той също така приветства участието на Катар в тази дейност.

"Катарската страна заяви, че е готова да участва във формата Катар-Русия-Турция в проекта за доставка на руско зърно, преработено в брашно, за бедните страни, като предостави финансова подкрепа за тази дейност", каза той.

По отношение на участието на Турция в проекта Ердоган добави, че Анкара е "готова да направи всичко, което се изисква от нея".

"Ние ще преработим зърното, което ще дойде от ваша страна, и ще го изпратим на бедните страни в Африка. Също така се надявам, че г-н Путин ще реагира незабавно на молбите от тези страни. Става дума за шест държави", добави Ердоган. Той подчерта, че "иска да осъществи тази инициатива заедно" с Русия с финансовата подкрепа на Катар.

Ердоган каза също, че Турция е готова да поеме ролята на посредник в решаването на украинската криза.

"Ние решително сме настроени да продължим да полагаме усилия за установяване на траен мир, стабилност и просперитет. По-рано бяхме домакини на преки преговори между страните в конфликта. Готови сме както и преди да направим всичко, което зависи от нас по този въпрос, и да поемем ролята на посредник", добави той. 

Ердоган каза, че е обсъдил с Путин и съвместните проекти в областта на атомната енергия. 

Строителството на първата турска атомна електроцентрала "Аккую" продължава с пълна сила, а в момента се обсъжда проект за изграждане на втора атомна електроцентрала от Русия, посочи той.

"Изграждането на АЕЦ "Аккую" напредва със същата интензивност, а днес обсъдихме електроцентралата "Синоп" като втора стъпка", заяви турският лидер.

В края на срещата Ердоган благодари на Путин за помощта, оказана от Москва след опустошителните земетресения на 6 февруари и горските пожари в Турция, и го покани да посети Турция в най-скоро време.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини