Руски дронове са паднали на румънска територия при атаката срещу украински пристанища на Дунав

Говорител на украинското външно министерство каза, че руски дронове са паднали и са се детонирали на територията на Румъния по време на снощната атака срещу украинска пристанищна инфраструктура на река Дунав, предаде Ройтерс.

Румъния е членка на военния съюз НАТО.

"По информация на държавната служба за гранична охрана на Украйна снощи, по време на масирана руска атака близо до пристанището на Измаил, руски дронове "Шахед" са паднали и са се детонирали на територията на Румъния", написа във "Фейсбук говорителят Олег Николенко. "Това е поредното потвърждение, че руският ракетен терор представлява огромна заплаха не само за сигурността на Украйна, но и за сигурността на съседните страни, включително страните членки на НАТО", добави той. Говорителят също така призова западните партньори да ускорят доставките на системи за противовъздушна отбрана за Украйна.

Николенко публикува и снимка, на която се виждат пламъци от експлозия на отсрещния бряг на река Дунав.

Източник от украинската промишленост също е казал пред Ройтерс, че два руски дрона са паднали от румънската страна на Дунав.

През дунавските пристанища Рени и Измаил се изнасяше около една четвърт от украинското зърно, преди Русия да се изтегли от договорената с посредничеството на ООН сделка, която осигуряваше безопасното преминаване на кораби с украинско зърно през Черно море.

След това дунавските пристанища станаха основният маршрут за износ от Украйна. Зърно се изпраща с баржи към румънското черноморско пристанище Констанца.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини