Зеленски смени министъра на отбраната на Украйна - коментари в западни издания

Украинският президент Володимир Зеленски вчера обяви, че ще смени министъра на отбраната на страната, позовавайки се на необходимостта от "нови подходи" на фона на продължаващия вече повече от 18 месеца конфликт, пише в. "Ню Йорк таймс". Това представлява най-голямото сътресение във военното ръководство на Украйна от началото на пълномащабната руска инвазия, отбелязва изданието.

Съдбата на министъра на отбраната беше обект на все повече спекулации в Украйна, след като излезе наяве информация за финансови нарушения в министерството и правителството започна няколко разследвания за корупция сред служителите му, коментира вестникът.

През последните седмици се появиха редица спекулации за политическото бъдеще на Резников, включително дали ще поеме дипломатическа роля като посланик във Великобритания, пише "Ню Йорк таймс". В съобщението на Зеленски обаче не се споменава за ново назначение на Резников, посочва изданието.

Резников не беше директно замесен в скандалите в министерството си и помощта от западните страни не беше засегната, но с промяната Зеленски се опитва да успокои САЩ и другите си съюзници, че тяхната подкрепа няма да бъде използвана неправилно, пише в. "Вашингтон пост". Министърът на отбраната играе ключова роля в преговорите с други страни за предоставяне на помощ, включително въоръжение, отбелязва изданието.

Рустем Умеров, изборът на Зеленски за нов министър на отбраната, ще поеме поста в ключов момент, пише британският в. "Телеграф". Някои от западните съюзници на Украйна започнаха да критикуват Киев за това, че не е постигнал по-голям напредък в контраофанзивата си, която започна преди три месеца и е подкрепена от голямо количество западно военно оборудване, голяма заслуга за осигуряването на което има Резников, пише вестникът.

Спекулациите, че Резников е напът да загуби работата си започнаха по-рано тази година след като разследване разкри, че украинското министерство на отбраната е плащало за доставки на продоволствие за войниците на прекомерно завишени цени, посочва "Телеграф".

Резников отрича да е извършил нещо нередно и многократно е заявявал, че е мишена на клеветническа кампания, пише в. "Гардиън". Напускането му изглежда цели да се сложи край на продължилия месеци натиск от страна на украински медии, започнал, след като бяха публикувани резултатите от разследването в неговото ведомство, коментира изданието. Въпреки че не е участвал лично в договора за доставка на храни, някои украински коментатори заявиха, че той трябва да поеме политическа отговорност за случилото се.

Все пак Резников е смятан за човек, изградил силни отношения с министрите на отбраната и военни служители от страните съюзнички на Украйна, пише в. "Гардиън". Той се превърна в един от най-известните високопоставени украинци, като представляваше Украйна на срещи на НАТО и десетки двустранни заседания за осигуряване на финансиране на стойност милиарди долари, както и на най-модерното оборудване за борба срещу Русия, посочва вестникът.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини