Как напълно неизвестен кънтри певец стана световна звезда за броени дни

"Не съм добър музикант, не съм и много добър човек" - така се представя Оливър Антъни, неизвестният доскоро кънтри изпълнител, който се сдоби със световна слава за броени дни, разказва БТА.

"Нищо специално няма около мен", написа той във Фейсбук на 17 август. Седмица по-рано, на 11 август, изпълнителят пусна в YouTube песента си “Rich Men North Of Richmond” и започна да пише история. Парчето отчете 17,5 милиона стриймвания и бе изтеглено срещу заплащане 147 000 пъти за седмицата до 17 август според данни на “Луминейт”, цитирани от “Билборд”.

Така Оливър Антъни и неговата “Rich Men North Of Richmond”, която е със социално-политически текст, оглавиха класацията на “Билборд” за сингли. Оливър Антъни е първият автор на песни, който заема челното място в класацията, без никога преди да е участвал в чарт, посочиха от “Билборд”. 

В клипа Антъни, с китара в ръка и две кучета до краката му, пее “Тези богати мъже северно от Ричмънд, Бог е свидетел, че те искат единствено да имат пълен контрол”. 

Кънтри звездата тутакси привлече интереса и на политиците в САЩ, които побързаха да натрупат политически дивиденти от внезапната му популярност. Водещи фигури и кандидати за президентската номинация от Републиканската партия присвоиха на “Rich Men North Of Richmond” статута на химн на консерваторите. Песента прозвуча по време на първия дебат между кандидатите за президентската номинация на републиканците в Милуоки. 

Клип на Антъни, който изпълнява хитовата си песен, бе излъчен от модераторите от "Фокс нюз" в началото на дебата на републиканците в Милоуки в сряда вечер, след поредица от видеозаписи на американци, които се оплакват от условията на живот при управлението на президента-демократ Джо Байдън. 

Според консервативните политически коментатори Мат Уолш и Лора Инграм песента на Оливър Антъни е автентично пресъздаване на живота на американската работническа класа. Консерваторите я разпознаха като свой химн, а от левия политически спектър текстът привлече критики за расизъм. 

Песента се превърна и в тема в дискусиите. На въпрос защо според него песента е докоснала сърцата на толкова много американци, губернаторът на Флорида Рон Десантис каза, че САЩ са в упадък, който не е неизбежен, а “тези богати мъже северно от Ричмънд ни поставиха в това положение”. 

Опитът на политиците да се възползват от творчеството му предизвика реакцията на Оливър Антъни. В петък той разпространи в YouTube десетминутно видео, в което каза, че му тежи “да гледам как хора в консервативните новини се опитват да се идентифицират с мен, сякаш съм един от тях“.

„Тежко е да виждам определени музиканти и политици да се държат като приятели и сякаш водим една и съща борба, като че ли се опитваме да представим едно и също послание“, каза той във видеото, в което се просълзява, говорейки за бъдещето на родната си страна.

Изпълнителят посочва също, че над 30 милиона души, които са чули песента му, са разбрали посланието му, но неколцина политици се опитват да ѝ припишат фалшиви послания. 

Във Фейсбук Оливър Антъни написа за себе си още, че е бивш работник във фабрика.

“Никога не съм искал да ставам музикант, още по-малко да оглавявам музикални класации. Заедно с Дрейвън от RadioWv записахме тази песен в моя имот с надеждата да привлека 300 000 гледания. Все още не мога да повярвам какво се случи, след като публикувахме клипа. Странно ми е”, написа изпълнителят и автор на песни във Фейсбук, когато се представи пред почитателите си. 

“Хора от музикалната индустрия ме гледат с празни погледи, когато отхвърлям оферти за осем милиона долара. Не искам шест автобуса за турне, 15 товарни машини и самолет. Не искам да изнасям концерти на стадиони, не искам да съм в светлините на прожекторите. Написах тази музика, защото имам психично разстройство и депресия. Тези песни се свързаха с милиони хора на толкова дълбоко ниво, защото ги пее човек, който чувства думите, които изпълнява, във всеки миг. Без монтаж, без агент, без номера - просто един идиот и неговата китара”, обясни още той. 

Изпълнителят каза също, че рожденото му име е Кристофър Антъни Лансфорд, но е избрал да се представя като Оливър Антъни в памет на покойния си дядо и “Апалачия от 30-те години на миналия век, където е роден и отраснал”. Певецът отпаднал от училище, когато бил 17-годишен, но по-късно се явявал на изпити и получил диплома за средно образование. Работил на много места, преди през 2013 г. "да падне лошо” и да получи фрактура на черепа. Живее в родния си щат Вирджиния.

“През последните пет години се боря с психични проблеми и използването на алкохол, за да ги потуша. Тъжно ми е, че светът е, какъвто е - всеки се бори с останалите.”

Той пише още, че будува много нощи в отчаяние, че “най-великата страна в света бързо залязва”.

“Кога отново ще се борим за правилните неща? Милиони хора умряха, защитавайки свободите, с които разполагаме. Свободата на изразяване е толкова ценен дар. Никога в световната история светът не е имал свободата, с която разполага сега. Не позволявайте да ви я отнемат”, обръща се той към почитателите си. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини