Божков не се е върнал доброволно, а е екстрадиран от ОАЕ

    Васил Божков е екстрадиран от властите на Обединените арабски емирства. Не е дошъл у нас доброволно. Информацията е потвърдена  неофициално от източници в МВР, съобщават от NOVA.
     
    От Медията по-късно публикуваха и писмото на Обединените арабски емирства до Националното бюро на Интерпол в София, в което се съобщава, че Васил Божков ще бъде екстрадиран на 25.08 заради обвиненията за пране на пари.
    „Уведомяваме ви, че лицето, което издирвате за пране на пари, е задържано в нашата страна и решихме да го екстрадираме с директен полет”, се обяснява в писмото.
     
    Писмото е изпратено до София на 23 август. В него е посочен номерът на полета, с който трябва да кацне бизнесменът, датата и часът на пристигане.
     
    В късния следобед днес от Софийска градска поркуратура обясниха в информация на интернет сайта си, че за екстрадицията на Божков са разбрали в следобедните часове на 28 август.
    "На 28.08.2023 г. в Софийска градска прокуратура (СГП) са получени документи от Министерство на вътрешните работи на Обединените арабски емирства (ОАЕ) чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР, които се отнасят за международно издирване на български гражданин с инициали В. Б., обвиняем по досъдебни производства в СГП. В документите е посочено, че компетентните власти на ОАЕ са решили да екстрадират българския гражданин с директен полет от Дубай до София. Допълнително е посочено, че полетът е на 25.08.2023 г., като самолетът каца на летището в гр. София в 15:15 часа.", гласи разпространението съобщение.
     
    До настоящия момент не е получен съдебен акт на компетентните власти на ОАЕ относно решението за екстрадиция. От там прилагат и поредицата документи, свързани със случая, откъдето става ясно, писмото от Министерство на вътрешните работи на ОАЕ на английски език и преводът му на български език са от 23.08.2023 г. Писмо от ДМОС-МВР до прокуратурата е от 28-ми август.


     

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини