В нощта на 30 срещу 31 август ще грее рядко суперлуние

През август има две пълнолуния наведнъж, което се смята за рядко явление. Времевият интервал между две пълнолуния е 29,53 дни, което е малко по-малко от средната продължителност на месеца, така че за ~2,7154 години в календара се натрупва допълнително пълнолуние, което още веднъж ни напомня, че може да има 13 пълнолуния в една година вместо обичайните дванадесет. Второто пълнолуние за месеца се нарича Синя Луна (Blue Moon на английски). Но това няма нищо общо с цвета на нашия спътник!

Необичайното име е свързано с израза Once in a Blue Moon (буквално – „веднъж под Синята Луна“) – така се нарича изключително рядко събитие. Суперлунието – най-близкото съвпадение на фазата на пълнолунието с перигея на лунната орбита – ще настъпи в нощта на 31 август. На възможно най-близкото разстояние от Земята, в перигея на своята орбита, Луната ще бъде на 30 август в 18:52 ч. и ще приеме фазата на пълнолуние в 04:35 часа българско време на 31 август. Австралийска компания направи „полет до Супер Луната“ за туристи Астрономите нямат такъв термин – суперлуние, той е измислен от астролозите и подхванат от журналистите. Повишеният интерес към това явление в крайна сметка принудил астрономите да формулират неговите критерии.

Суперлунието е периодът, през който пълнолунието съвпада с максималната близост на Луната до Земята (перигей). Луната се върти около Земята по елиптична орбита. Веднъж месечно Луната е в своята орбита на минимално и максимално разстояние от Земята. Разстоянието между Земята и Луната варира от 356 410 км до 406 700 км. Ако перигеят съвпадне с пълнолунието, Луната изглежда с 14% по-голяма и 30% по-ярка в сравнение с пълнолунието при преминаване през най-далечната си точка – апогей. Но тази разлика се забелязва само при сравняване на лунните дискове на снимки – не може да се определи с око. На 31 август най-малкото разстояние между Луната и Земята ще бъде 357 181 км, поради което именно пълнолунието на този ден може да се нарече Суперлунието на 2023 г.

 

Източник: actualno

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини