"Имам среща с бухалките": Васил Божков беше арестуван на летището в София

Изображение 1 от 2

    Васил Божков, който от три години пребиваваше в Дубай, е кацнал на ВИП терминала на летище София, обяви самият той в профила си във фейсбук със съобщението: "Кацнах. Имам среща с бухалките." Малко след пристигането на самолета с полет от Обединените арабски емирства (ОАЕ) bTV съобщи, позовавайки се на адвоката на Божков Стоян Баумайер, че той е задържан за 24 часа и ще бъде откаран за преглед в МВР болница.

    Юристът посочи, че не може да коментира дали Божков има договорка с прокуратурата и обясни, че той се връщал, за да изчисти името си. Утре прокуратурата ще наложи на Божков още 72 ч. задържане под стража. Арестът му е очакван заради повдигнатите му общо 19 обвинения.

    "Васил Божков не е никакъв по делото за рекета над него, той не е разпитван като свидетел". Така адвокатът му Георги Гатев отговори на въпрос на "Дневник" дали Божков ще бъде разпитан по делото, което бе образувано по сигналите и твърденията му, че е заплащал "такса спокойствие" на бившия премиер Бойко Борисов и финансовия министър в правителството му Владислав Горанов. От отговора на адвоката се разбра, че Божков ще говори, ако бъде конституиран от прокуратурата като свидетел, тоест ще говори, ако бъде питан

    На летището преди 15:00 ч. имаше засилено полицейско присъствие, екипи на "Гранична полиция", както и специализирамни автомобили на съдебната власт.

    По-рано днес (25 август) Божков сам съобщи в профила си във фейсбук, че се прибира в България, а веднага след това от МВР и прокуратурата реагираха, като припомниха, че той трябва да бъде задържан за 72 часа по обвиненията, които са му повдигнати.

    Делото за "такса спокойствие"

    Делото по твърденията на Божков, че процент от печалбата на "Национална лотария" са отивали за управляващите, за да получи той данъчно изключение за бизнеса си, бе образувано едва след като през март 2022 г. МВР арестува за 24 часа самия бивш премиер Борисов, финансовия министър Горанов, пиарката на правителството Севделина Арнаудова. Това стана по процедурата за неотложност след сигнал на премиера Кирил Петков, че можело да бъдат унищожени документи, но прокуратурата отказа да представи пред съда посочените от МВР основания за задържанията под стража.

    По-късно съдът ги обяви за незаконни, но резултат от тях имаше - прокуратурата се видя принудена да образува дело с видимо нежелание - въпреки че Божков от Дубай демонстрира желание да даде показания чрез видеоконферентна връзка. Такава не се осъществи.

    А по повод неосъществената връзка Божков заяви, че е дал обяснения пред европейската прокуратура, която за разлика от нашата успяла да се върже с него.

    Многократно Васил Божков е изявявал желание да даде показания на прокуратурата за рекета, за който твърди че е бил упражняван над него по време на управлението "Борисов".

    Само преди два месеца самият Владислав Горанов призова Божков да се върне и да говори или да бъде разпитан дистанционно. Малко преди това бившият финансов министър беше санкциониран по "Магнитски".

    След като прокуратурата атакува Божков през 2020 г. и му повдигна поредица обвинения, той направи сензационни публични твърдения: че си осигурявал съществуване, като се е поддал на изнудване от властимащите; че "Борисов и Пеевски са сиамски близнаци - падне ли единият, пада и другият"; че "не е бил никога от тях, а между тях". И зададе въпрос заедно с личния си отговор: "Севда какво е правила при мен всеки месец? Така пари са стигали до Борисов."

    Дали Васил Божков ще потвърди думите си е въпросът и могат ли да бъдат доказани вероятно ще се разбере в следващите дни.

    Бившият главен прокурор Иван Гешев: Коалицията връща българите в страната

    "Поръчкови убийства, атентат срещу главен прокурор на страна членка от ЕС, имигранти и наркотици по улиците, масова битова престъпност. А сега вече "доброто" управление на наведената коалиция и промяната най-после връщат българите обратно в страната. Въпреки "саботажа" с години от страна на Гешевата прокуратура", коментира иронично във "Фейсбук" бившият главен проукорор Иван Гешев. Той не споменава пряко Божков, но се подразбира какво има предвид и обвързва отстраняването си с това "да върнат усмивките по лицата на Борисов и олигарсите".

    Разследванията срещу Божков започнаха в началото на мандата на Гешев и въпреки, че зациклиха без развитие той редовно представяше действията срещу него като заслуга и смелост да се изправи срещу влиятелния преди това бизнесмен.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Jm
      jmg
      0 0
      11:18, 28 авг 2023
      И тоя филм сме го гледали, сега ще го играе жертва, ще се разболее тежко и ще си лежи в къщи.
      След една седмица, пак никой няма да помни за него и ще се появи в един момент на бял кон, да го играе спасител ( разделител в случая, щото боци го е закъсал и трябва да радели гласовете, да може пак да си оправлява).
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини