Прагът на бедност да може да се актуализира с инфлацията, настоява КТ "Подкрепа"

Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ настоява да се направят нужните промени в Методиката за определяне на линията на бедност за страната, така че да има възможност размерът ѝ да се актуализира с този на инфлацията. Това се посочва в становище на синдиката във връзка с Проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за 2024 г. Проектът предлага определяне на линията на бедност за 2024 г. в размер на 526 лв. За настоящата година тя е в размер на 504 лв. 

От КТ „Подкрепа“ считат, че с промяна в методиката „поне отчасти ще се компенсира изоставането на данните, които са база за нейното калкулиране“.

„Новият размер, който ни беше изпратен за обсъждане, е 526 лв. – с 22 лв. повече от линията на бедност за 2023 г. или с 4,4% по-висок за 2024 г.“, коментират от синдиката. Оттам обаче подчертават, че при данните, на които се базира новата линия на бедност, референтната година е 2021 г., а изследването на Евростат е от 2022 г.

„Очевидно е, че данните са безвъзвратно остарели. Инфлацията през 2022 г. беше 15,3%, като при храните стигна до 22%, а през 2023 г. цените на стоките и услугите продължават да растат“, аргументират възражението си от КТ „Подкрепа“.

„Напомняме, че линията на бедност вече има значение, тъй като въз основа на нея се определя финансовата подкрепа за хората с увреждания, социалните помощи по Закона за социално подпомагане, ползва се и за определяне на достъпа до социална пенсия за старост“, казват още от синдиката.

Становището на КТ „Подкрепа“ е изпратено до Комисията по доходите и жизненото равнище към Националния съвет за тристранно сътрудничество. То е подписано от президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини