Петьо Еврото, бившата му съпруга и прокурор с обвинения по аферата "Осемте джуджета"

Петър Петров - Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова и прокурор от бившата Специализирана прокуратура с обвинения по аферата "Осемте джуджета".

Преди дни Любена и магистратът са били уведомени за привличането им като обвиняеми, докато Петър Петров не е открит. Бившият следовател с прякора Еврото, за когото се предполага, че се укрива в чужбина, е обявен за издирване с Европейска заповед за арест.

Бившето семейство Петрови и прокурор Д. Деянов са обвинени за противозаконно отнемане на златни монети, които са били иззети по дело на бившата Специализирана прокуратура. Знае се, че водеща роля при кражбата на ценности и пари от Явор Златанов е имала именно бившата жена на Еврото - Любена Петрова (Павлова), която нашумя в интернет-пространството и с клипове с нецензурно съдържание.

Разследването на аферата "Осемте джуджета", което се води от Софийска градска прокуратура, бе рестартирано след встъпването в длъжност на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Именно Сарафов разкри, че още преди три години прокурор от Върховната касационна прокуратура е установил груби нарушения и евентуални престъпления по случая, но ревизията му е била скрита от бившето ръководство на държавното обвинение.

Съобщението на Софийска градска прокуратура:

На 11.08.2023 г. наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП) по едно от делата, което се отнася за случая „8-те джуджета“, привлече три лица в качеството на обвиняеми.

Привлечен в качеството на обвиняем е прокурор с инициали Д.Д. за това, че на 18.02.2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – прокурор в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18.02.2020 г. върнал иззети веществени доказателства, представляващи златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона. Магистратът е привлечен в качеството на обвиняем за общо длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до осем години и лишаване от право да заема определена длъжност.

По същото досъдебно производство в качеството на обвиняеми са привлечени лице от мъжки пол с инициали П.П., бивш магистрат (следовател), и лице от женски пол с инициали Л.П., за това, че на 23.03.2020 г. в гр. София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление по чл. 282 от НК. Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 215, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от една до шест години.

Обвиняемият с инициали П.П. е търсен на известните в страната адреси. Не е открит, поради тази причина следовател от СО-СГП е постановил на органите на СДВР да обявят П.П. за общодържавно издирване. Спрямо обвиняемия е постановена мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа. Съгласно действащото законодателство наблюдаващият прокурор е предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест с цел международното му издирване.

Същевременно по друго досъдебно производство, което е иззето по компетентност от Софийска районна прокуратура (СРП), лице с инициали П.П. е било привлечено в качеството на обвиняем за принуда – престъпление по чл. 143 от НК. Наблюдаващият прокурор от СГП по делото, което е иззето по компетентност от СРП, е стигнал до извода, че е съставено постановление за привличане в качеството на обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. Във връзка с това постановлението за привличане в качеството на обвиняем е отменено като незаконосъобразен акт.

__________________

АКФ написаха:

Повече от три години след публикуване на видеоразследването, това е първата информация от прокуратурата за действия по наказателно преследване срещу конкретни лица, предприети във връзка с изнесеното във филмите.

За пореден път апелираме към обективно, всестранно и пълно разследване на всички разказани в „Осемте джуджета“ обстоятелства, които предполагат потенциалната ангажираност по казуса на повече от един магистрат.

Надяваме се също и международното издирване на г-н Петров да бъде скоро възобновено, след като бъде издадена нова европейска заповед за арест по новото му обвинение, след отмяната на постановлението за привличането му по делото на Софийска районна прокуратура.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини