Три нови подводни вулкана бяха открити близо до Сицилия

Три нови подводни вулкана бяха открити близо до о. Сицилия, Италия, съобщи Франс прес. Така общият брой на откритите вулкани в ръкава, разделящ острова и Северна Африка, стана 15. 

Шест вулкана са открити през 2019 г., сега добавяме още три, но вече има пет или шест изброени, т.е. около 15-ина вулкана, каза Емануеле Лодоло от Националния институт по океанография и експериментална геофизика. 

Новооткритите три вулкана се намират на дълбочина, варираща между 100 и 400 м. Най-близкият е на 7 км от брега. 

Според Лодоло не може да се каже дали тези подводни вулкани представляват опасност за населението. "Както при земетресенията, ние не можем да правим прогнози. Не можем да кажем дали ще има, или няма да има изригване. Важно е постоянното наблюдение."

По време на работата си учените са събрали и скални проби от подводните вулкани. "Тази информация е важна, за да можем да реконструираме геоложката история на региона", каза Матилде Феранте от Националния институт по океанография и експериментална геофизика. 

Обикновено Италия се свързва с вулканите Везувий и Етна, но в действителност на територията на страната са преброени 70 вулкана, голям брой от които са подводни. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини