Повториха експеримента с положителен баланс при ядрен синтез

Учени от САЩ са постигнали положителен енергиен баланс при реакция на ядрен синтез за втори път от декември насам, обяви в неделя Националната лаборатория „Лорънс Ливърмор“ в съобщение, цитирано от Ройтерс.

Учените от намиращата се в Калифорния лаборатория са повторили революционния експеримент на 30 юни, като са получили още по-голямо количество енергия, отколкото при предишния опит през декември, каза говорител на научния център и допълни, че окончателните резултати все още се анализират.

За първи път лабораторията „Лорънс Ливърмор“ успя да получи повече енергия, отколкото е вложена, с използване на лазери на 5 декември 2022 г. При експеримента изследователите фокусираха лазер върху цел, за да получат сливане на два леки атома в един по-тежък, при което се отделя енергия.

По време на опита за кратко беше постигнат ядрен синтез, при който се отделиха 3,15 мегаджаула енергия, докато лазерът приложи 2,05 мегаджаула върху целта, съобщи американското министерство на енергетиката.

От около един век учените знаят, че ядреният синтез захранва с енергия Слънцето и от десетилетия се опитват да осъществят реакцията и на Земята. Пробивът в тази област би могъл един ден да помогне за овладяване на климатичните промени, ако бизнесът успее да адаптира технологията на индустриално равнище през следващите десетилетия.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини