Наводненията в североизточната част на Китай се засилват

С остатъчните дъждове от придвижващия се в североизточната част на Китай тайфун, провинция Хъйлунцзян в петък предупреди за повишаване на нивото на реките  на фона на усложнени метеорологични условия и дори торнадо, а бури връхлетяха градовете, включително вече наводнената столица на провинцията Харбин, предаде Ройтерс.

Произвеждащата зърно провинция е последното място, засегнато от тайфуна Доксури, който причини смърт, разсели хиляди хора и постави на изпитание китайските системи за реакция при бедствия след наводненията в Пекин и близките градове, след като навлезе в южната част на страната седмица по-рано.

Прогнозите за петък бяха, че в Хейлунцзян ще има краткотрайни обилни валежи, гръмотевични бури и силни ветрове, както и локални проливни валежи в северната част на Цицихар.

Хейлунцзян, където се намира и най-старото и най-голямо китайско петролно находище в Дацин, съобщи, че в някои градове кумулативните валежи може да надхвърлят 100 мм в рамките на няколко часа при непрекъснат дъжд.

Провинцията също така отбеляза "много висок" риск от вторични бедствия, като  буйни планински потоци, подгизване на градове и села и преовлажняване на земеделски земи.

Малки и средни по големина реки в южните и западните райони на провинцията вече са нанъбнали от предишните дъждове и може да останат такива.

Река Ялу, която се простира между Хейлунцзян и Вътрешна Монголия,  може да повиши нивото си над предупредителните норми до петък вечерта, съобщават държавните медии.

В други части на Североизточен Китай, включително Вътрешна Монголия, части от провинция Дзилин, както и централните и източните райони на провинция Ляонин  е има обилни валежи, съобщиха от китайската национална синоптична служба.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини