WP: На Тръмп е повдигнато обвинение във връзка със събитията след изборите през 2020 г.

В обвинителния акт се твърди, че Тръмп е извършил четири различни вида престъпления, пише "Вашингтон пост". В него се споменава и за шестима съучастници, които обаче не са назовани поименно и срещу които не са повдигнати обвинения.

В обвинителния акт, дълъг 45 страници, се твърди, че Доналд Тръмп е участвал в заговор за въвеждане в заблуждение на американската общественост, в заговор за възпрепятстване на официална процедура, в опит за възпрепятстване на официална процедура и в заговор срещу правото на гражданите гласът им на избори да бъде преброен. Най-голямата възможна присъда по най-сериозното от тези обвинения е 20 години, пояснява "Вашингтон пост".

Американското издание цитира думи на специалния прокурор Джак Смит, който бе натоварен с разследването на събитията след изборите през 2020 г.

"Атаката срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. беше безпрецедентно нападение срещу дома на американската демокрация. Тя беше подхранена от лъжи - лъжи, разпространявани от обвиняемия" Тръмп, каза Смит пред журналисти, след като повдигна обвиненията срещу бившия президент.

Смит освен това похвали служителите на реда, участвали в защитата на Капитолия, като каза, че те не просто са защитавали "една сграда или хората в нея. Те рискуваха живота си, за да защитят това, което сме ние като страна и като народ".

Това е третият обвинителен акт срещу Тръмп от март насетне, като с него се подготвя почвата за една от най-странните предизборни кампании в американската история - кампания, в която един от основните претенденти за президентска номинация на една от големите партии ще трябва да редува предизборни прояви със съдебни заседания през следващата година и половина.

Миналия месец в Маями Тръмп бе обвинен по дело за неправомерно изнасяне на класифицирани документи от Белия дом след края на президентския си мандат и във възпрепятстване на опитите на правителството да си ги върне. В Ню Йорк му бе повдигнато обвинение за фалшифициране на бизнес документация, свързано с изплащането на пари в замяна на мълчание по време на предизборната кампания през 2016 г., припомня "Вашингтон пост".

Тръмп отхвърля обвиненията по делото за класифицираните документи, както и обвиненията за неправомерни действия, свързани с резултата от изборите през 2020 г. Говорител на бившия президент дори обвини американското министерство на правосъдието, че се опитва да се намеси в предстоящите догодина президентски избори, като избира за своя мишена основен претендент за президентската номинация на Републиканската партия. Говорителят каза, че правителството на президента Джо Байдън прилича на някои от най-лошите авторитарни режими в историята.

"Вашингтон пост" обръща внимание на това, че обвинителният акт описва Тръмп от края на 2020 г. като губещ и лъжец, който е готов да каже всичко, за да анулира загубата си от демократа Байдън.

"Въпреки че загуби, обвиняемият беше решен да остане на власт", се казва в обвинителния акт, в който се изтъква, че Тръмп е разпространил голямо количество неверни твърдения за предполагаеми масови изборни измами и че се е опитал да повлияе на служители на щатско, местно и федерално ниво, които да променят резултатите от изборите.

"Тези твърдения бяха неверни и обвиняемият знаеше, че са неверни. Всъщност на обвиняемия неведнъж му е било казвано, че твърденията му са неверни - често от хора, на които е разчитал за искрени съвети по важни въпроси и които са знаели добре фактите. Той обаче съзнателно е игнорирал истината", се подчертава в обвинителния акт.

На бившия президент бе наредено да се яви утре във федерален съд във Вашингтон. Делото е разпределено на окръжен съдия Таня Чъткан, назначена на тази длъжност през 2014 г. от президента Барак Обама.

Въпреки че юридическите неволи на Тръмп нарастват главоломно през последните месеци, той продължава да е водещият претендент за президентската номинация на републиканците за изборите догодина, пише "Вашингтон пост". Освен това председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти, който е пламенен поддръжник на Тръмп, разкритикува министерството на правосъдието, като заяви, че новото обвинение е опит да бъде атакуван фаворитът за президентската номинация на Републиканската партия и опит за отклоняване на общественото внимание от президента Джо Байдън и проблемите на сина му Хънтър с правосъдието във връзка с данъчни правонарушения.

В общи линии обвинителният акт повтаря до голяма степен това, което вече знаем за опитите на Тръмп да остане в Белия дом въпреки загубата на изборите - действия, които бяха във фокуса на подробните изслушвания миналата година в специалната комисия на Камарата на представителите за разследване на събитията от 6 януари. Според обвинителния акт Тръмп се е опитал да възпрепятства мирния преход във властта. Няма повдигнати обвинения срещу други хора, въпреки че в обвинителния акт се говори за шестима съучастници. Специалният прокурор Смит поясни, че разследването продължава, обобщава "Вашингтон пост".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини