Аксолотъл: Земноводното, което може да регенерира тялото си и да остане вечно младо

Мексиканският саламандър се среща само в две езера и се смята за критично застрашен, като замърсяването и инвазивните хищници са причина за намаляването на вида.

Име: Мексикански саламандър (Ambystoma mexicanum), известен също като аксолотъл

Къде живее: Езерото Ксочимилко и езерото Чалко, близо до Мексико Сити

С какво се храни: с различни дребни безгръбначни, както и с малки рибки

Защо е интересен: Въпреки своята рядкост, аксолотлът има невероятно симпатичен вид, който го е превърнал в едно от най-известните земноводни в света, вдъхновил е героите на Pokemon и Animal Crossing, появил се е в Minecraft и дори е бил включен в Google Doodle.

Мексиканският саламандър (Ambystoma mexicanum) запазва чертите си на ларва, което му придава симпатичен вид. Кредит: Wikimedia Commons

Какво означава аксолотъл?

Както гласи легендата, аксолотъл е ацтекският бог на огъня и мълнията, Ксолотл, който се е маскирал като саламандър, за да избегне жертвоприношение.

Бог Ксолотъл не изглежда толкова симпатичен като мексиканския саламандър. Кредит: Wikimedia Commons

Тези мексикански земноводни са достатъчно впечатляващи сами по себе си, със способността да регенерират изгубени крайници и да останат „млади“ през целия си живот.

С щастливото си личице и хриле с къдрички, те са нещо като земноводен вариант на сладко кученце. Тази миловидност се дължи на това, че аксолотълът буквално не е пораснал. Повечето саламандри претърпяват метаморфоза от изцяло водната си ларвна форма до предимно сухоземната си възрастна форма.

Аксолотълът обаче е един от видовете саламандри, които не се трансформират. Вместо това той запазва всички свои характеристики на ларва. Младежките им черти включват пернати хриле, поникващи от главите им като грива, ципести крака, гръбна перка, която се спуска по дължината на тялото им, и опашка. Въпреки че запазват хрилете си, възрастните аксолотли също имат функционални бели дробове и могат да дишат през кожата си. И сякаш това, че са вечно бебета, не ги прави достатъчно сладки, устата им са изпъкнали в постоянна усмивка на Мона Лиза.

Те остават постоянно във водата, но са годни за размножаване. Това се нарича педоморфоза или неотения.

Тези сладки малки усмивки могат бързо да се превърнат в прахосмукачки, когато дойде време за ядене. Аксолотлите засмукват плячката си, която включва ракообразни, мекотели, яйца от насекоми и малки риби.

Освен това аксолотълът може да регенерира почти всяка част от тялото си, включително крайниците, очите и дори части от мозъка, което го прави изключително интересен за учените, изучаващи регенеративната биология.

Популярен домашен любимец

Аксолотлите отдавна очароват обществеността, още повече, когато за първи път са донесени от Мексико в Париж през 1864 г. Европейците от целия континент започнали да развъждат саламандри, началото на стабилна търговия с домашни любимци на животни, които се размножават лесно в плен. Аксолотите за домашни любимци са популярни в Китай и Япония.

В дивата природа те са предимно сивокафяви на цвят. По-светлите аксолоти, особено тези с бели тела и розови хриле, обикновено се отглеждат като домашни любимци.

И все пак в повечето страни видовете не могат да се търгуват през международните граници, отчасти поради опасенията, че ще бъдат бракониерски уловени от дивата природа.

Аксолотлът е толкова харесван, че е националното земноводно на Мексико и се появява на банкнотата от 50 песо, пусната в обращение през 2021 г.

Въпреки това, тъй като в дивата природа са останали само 50 до 1000 екземпляра и популацията му намалява, той се счита за критично застрашен в Червения списък на Международния съюз за защита на природата (IUCN). Ограничен само до няколко езера в южната част на Мексико сити, той е изправен пред загуба на местообитания поради въвеждането на инвазивни хищници и замърсяване.

Популяризирането на вида допринася донякъде за опазването му, но се работи и за подобряване на качеството на водата, в която живее, и за стимулиране на традиционното земеделие, което създава местообитания за вида.

Axolotl: The adorable amphibian that can regrow its body and stay looking young forever, Megan Shersby, Live Science

Axolotl, NATIONAL GEOGRAPHIC

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини