Повдигнаха две обвинения на садиста, нарязал с макетно ножче момиче в Стара Загора

Две обвинения са повдигнати на 26-годишния мъж, нанесъл телесна повреда на 18-годишно момиче от Стара Загора, съобщиха от държавното обвинение. Едното е за нанасяне на „средна телесна повреда“, а другото – за закана за убийство. В неделя мъжът с инициали Г. Г. беше задържан за 72 часа. 

Разследващите органи дадоха подробности по случая

Директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Лазар Христов съобщи на брифинг, че в събота Г. Г. е обявен за общодържавно издирване. Проверени са осем адреса, разпитани са негови близки, които са заявили, че не са виждали Г. Г. и нямат връзка с него, разказа Христов. Полицията обаче е имала информация, че „лицето се укрива“. „Тази сутрин около 8:00 часа пост от полицаи забелязват, че лицето се придвижва с лек автомобил и напуска населеното място, а около 8:15 часа са организирани заградителни мероприятия и същият е задържан на вход Стара Загора“, обясни ст. комисар Христов. 

Малко след задържането му Районната прокуратура в Стара Загора му повдигна още едно обвинение – за закана за убийство, съобщи за БТА Боряна Димитрова от пресцентъра на Апелативната прокуратура в Пловдив. 

Г. Г. е обвинен, че е отправял закани за убийство на 18-годишната Д. М. Пред медиите районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова заяви, че заканите са отправяни чрез текстови съобщения, чрез интернет приложение. На 24 юни обвиняемото лице е изпратило текстово съобщение с текст „Направо те убивам”. На 25 юни съобщението гласяло „Ще ти закача главата”. На следващия ден е извършено насилието, каза Димитрова. 

Пострадалата е ученичка в единадесети клас, която в показанията си е посочила, че след като е видяла Г.Г. са и били нанесени „юмручни удари по главата и след това не помни нищо. След като се свестява е видяла, че е нарязана и търси помощ“, това посочи прокурор Димитрова.

„По досъдебното производство, касаещо нанасяне според обвинението на средна телесна повреда, считаме, че тя се е изразила в мозъчно сътресение, което е било придружено с изпадане в безсъзнание. Тепърва ще се изследват всички допълнителни доказателства, ще се анализират и ще се прецезира правната квалификация“, съобщи още прокурорът. 

От брифинга стана известно, че мъжът е осъждан два пъти за сходни престъпления. 

Основният мотив, по който работят разследващите по тежкия случай е ревност, каза още районният прокурор на Стара Загора. Тя добави, че пострадалата се е оплакала на своя бивш приятел, с когото е поддържала приятелски отношения по време на връзката си с Г.Г. Споделяла е, че 26-годишният Г. Г. има сериозни притеснения и ревностни състояния. Димитрова посочи, че е „от изключителна важност изготвянето на петорна комплексна медицинска оценка“. 

Наблюдаващият прокурор Жанета Недкова обясни, че при извършения оглед са намерени веществени доказателства, като макетният нож и маската са изпратени за анализ в Националния институт по криминология. 

Реакцията на политиците и представителите на държавните институции 

Премиерът акад. Николай Денков заяви в телевизионно интервю, че прокурорите и съдиите трябва да престанат да си затварят очите пред проявите на насилие. Всеки от нас трябва да си даде сметка каква е ролята му, за да се случи нещо такова, посочи премиерът. Това е отвратително престъпление, за съжаление не е първото и с тъга се притеснявам, че няма и да е последното, добави Денков. Всеки от нас трябва да знае, че насилието, речта на омразата трябва да изчезнат в дискусията между нас. За съжаление през последните месеци тази риторика се засили, а тя трябва да изчезне, заяви министър-председателят. Според премиера е изключително важно, когато има престъпление, нарушение, да има максимално бърза реакция, така че извършителят да бъде наказан. Това, което виждаме днес, е резултат от тези много години, в които или нямаше наказание или то идва след пет или 10 години, когато всичко се е размило и в много случаи се получава условна присъда, коментира Николай Денков. Той смята, че системата трябва отново да започне да работи, така че всеки да знае, че ако направи нещо нередно, ще получи наказание. 

Министърът на правосъдието Атанас Славов призова вчера прокуратурата да проведе пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата. От Каспичан той определи случилото се като „чудовищен акт“ и допълни, че реакцията на обществото само може да го радва. Бих се радвал повече, ако, когато има такива случаи и още не са станали зверствата, обществото може да се намеси, допълни Борисов.  

Няма място за толерантност към насилието и цялата сила на закона и правовата система е длъжна не просто да е справедлива, а и да изпраща ясно послание към обществото с всяко свое действие, се казва в позиция на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), изпратена до медиите вчера. Настояваме компетентните институции да предприемат бързи действия за справедливо разследване и присъда, казват от коалицията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да се наложи най-голямата строгост на Наказателния кодекс спрямо обвиняемия за насилие на 18-годишното момиче от Стара Загора. В профила си във Фейсбук Нинова написа, че е недопустимо „този човек да се разхожда на свобода“. „От кое вещо лице и по кой текст от закона е решено, че зверството, извършено от Георги Николаев, е лека телесна повреда? Недопустимо е този човек да се разхожда на свобода. А още по-недопустимо ще бъде да получи споразумение или условна присъда“, написа Нинова. 

В обръщение и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов заяви, че прокуратурата обявява нулева толерантност към всички случаи на насилие и хулигански прояви. „Прокуратурата служи на гражданите и няма да бъде глуха и сляпа за техните очаквания, а ще отговори с нулева толерантност и съобразно законовите си правомощия на всички прояви на престъпна агресия – в дома, на пътя, навсякъде около нас", казва Сарафов. Той посочва, че прокурорите освен длъжностни лица са и български граждани, които напълно споделят силния гняв и дълбокото възмущение, което обществото изразява от двата случая на неоправдана агресия и нечовешка жестокост, проявени преди месец в Стара Загора и преди дни на плажа в Поморие.

"Не само, че подобни прояви на насилие са недопустими, но те са и престъпления, които следва да бъдат наказвани бързо и адекватно, с цялата строгост на закона, за да е ясно, че всеки, който дръзне да направи нещо подобно, неминуемо ще понесе своята отговорност", заявява главният прокурор.

Във връзка със случая, в Стара Загора организират шествие в понеделник, а кметът на града Живко Тодоров обяви пълна подкрепа за пострадалото момиче. Демонстрации се очаква да има и в други градове в страната. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини