Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Целта е да бъде информирано обществото за заболяванията, причинени от вирусните хепатити, и да се насочи вниманието към необходимостта от разширяване на обхвата на противохепатитните ваксини чрез включването им в национални имунизационни програми.

Денят се отбелязва от 2008 г. по инициатива на Световния алианс за борба с хепатита, показва информацията от отдел „Справочна“ на БТА.

Мотото на тазгодишната инициатива е: "Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки".

Хепатит В и С са наричани „тих убиец“, защото са хронични, протичат безсимптомно и са основната причина за развитие на рак на черния дроб, каза за БТА председателят на сдружение „ХепАктив“ Силвана Лесидренска.

Възможности за изследвания 

От миналата година в България безплатните изследвания за хепатит В и С са включени в профилактичния пакет, предоставян от общопрактикуващите лекари на всеки здравноосигурен на възраст между 40 и 65 години. Хората под 40-годишна възраст могат да се изследват безплатно в Регионалните здравни инспекции, посочи Силвана Лесидренска. От края на миналата година в пакета изследвания на всяка бременна жена е включен и тест за хепатит С, дотогава се правеше само за хепатит В, посочи още тя.

Лесидренска отбеляза, че това са част от първите стъпки от Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити за периода 2021 - 2025 г. и изрази очакване и други дейности да бъдат насочени към хора в риск, за здравноосигурени и др. 

По случай Световния ден за борба с хепатита, в цялата страна от 24 юли до днес протича скринингова кампания за изследване на хепатит В и С. Прегледите са безплатни и анонимни, а от тях може да се възползва всеки желаещ. Информация може да бъде открита на интернет страниците на Регионалните здравни инспекции.

В България актуална статистика за носители на хепатитния вирус няма. Предстои да се създаде регистър на болните и да се добива информация, за да знаем каква е реалната картина, каза Лесидренска. 

Според предполагаема статистика, у нас 87 000 са инфектираните с хепатит С, а други 226 000 са с хепатит В.

Ваксини и лечение 

От „ХепАктив“ посочват, че хепатит В е ДНК вирус и обикновено няма симптоми. Предава се по кръвен и сексуален път или при раждане от майка на дете. Хепатит С е РНК вирус и също обикновено протича без симптоми. Предава се основно по кръвен път. За него няма ваксина.

Относно ваксините Лесидренска каза, че ваксината за хепатит В се поставя на всяко новородено дете от 1992 г. насам. Ваксина за хепатит С все още не съществува. Въпреки ваксината за хепатит В обаче, вирусът може да хронифицира и науката не е измислила начин, по който вирусът да бъде „изваден“ от чернодробната клетка. Съществува лечение, което потиска вируса така, че да не се уврежда черният дроб. Това лечение се приема до живот. При хепатит С няма ваксина, но терапията е изключително успешна и само в рамките на два или три месеца напълно може да се елиминира вирусът от организма, обясни Силвана Лесидренска. 

"Веднъж в живота" 

"Веднъж в живота" е името на вайбър канала, който цели да информира за последиците от хепатита. Той е създаден от сдружение "ХепАктив", с подкрепата на Министерството на здравеопазването и Българския офис на Световната здравна организация. В него се публикуват видеа и анкети. Има и научна информация за откривателите на вирусните хепатити. Напомня се и при кои случаи може човек да се зарази с хепатит.

Лесидренска призова хората да се изследват дори и да нямат симптоми и не са имали "рискови ситуации". Понякога посещението при зъболекар може да се окаже рисково, посочи тя. 

За да повиши информираността сред българите, днес от 10:00 ч. в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще бъде организирана пресконференция. В нея ще участват представители на Министерството на здравеопазването, медицинската и пациентската общност. Участие в пресконференцията ще вземе и заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини