Наводнения отнесоха автомобили и блокираха хора в Румъния

След рекордните горещини днес Румъния е в плен на дъждовно и хладно време. “Два сезона се смениха за по-малко от 24 часа”, коментират медиите в страната.

Внезапната промяна и студеният фронт, който преминава през Румъния, предизвика проблеми навсякъде. Националният път DN 22D в източния окръг Тулча беше напълно наводнен, а няколко автомобила бяха отнесени. Пристигналите на място пожарникари се завързаха един за друг с въжета, за да устоят на силата на водата. Те успяха да спасят блокираните в колите хора и да ги изведат от района с багер, информира Диджи24.

Пътният трафик е спрян в двете посоки. Жителите в района получиха предупредително съобщение да имат готовност за евакуация и ако са в критичния район, да изключат захранването с електричество и природен газ. Опасна е ситуацията в  Хория, Извоареле, Налбант, Черна, Чукурова и Мачин в окръг Тулча.

Провокиран от капризите на времето, президентът Клаус Йоханис написа в профила си във Фейсбук: 

“Системите за ранно предупреждение за екстремни метеорологични явления трябва непрекъснато да се развиват. Особено важно е да се вземат предвид метеорологичните предупреждения, за да се избегнат трагедии”.

Последиците от лошото време станаха причина и за огромни закъснения на влаковете. Те се движат с до пет-шест часа закъснение заради повалени от бурите върху релсите дървета.

„В резултат на тези смущения движението на влаковете ще бъде засегнато на нивото на цялата мрежа, тъй като се налага изместване на нормалните часове на движение, за да се осигурят връзки до крайната дестинация за всички пътници на закъснели влакове”, съобщиха от Националната железопътна компания. 

Проливен дъжд се изля по обяд и в Букурещ. Метеоролозите издадоха предупреждение за опасни метеорологични явления. Днес максималната температура в румънската столица се очаква да е около 22 градуса или с 20 градуса по-ниска от вчера. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини