Мълния удари дете в Бургас

Състоянието на 8-годишното момче, което беше ударено от мълния в Бургас, продължава да е критично. То е в медикаментозна кома, интубирано и на апаратна вентилация. Жизнените му показатели са стабилни към момента. Това коментира зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас Светослав Тодоров.

"Детето премина скенер. За щастие, няма поражения на главния мозък. Оттук нататък, според колегите от Реанимация, предстои едно плавно и бавно събуждане и оценка на неврологичния статус на момчето. На този етап скенерът е без особености", каза Тодоров пред NOVA. 

След инцидента детето беше отведено в болницата в клинична смърт, без жизнени показатели, без пулс и дишане. „Благодарение на адекватните реанимационни действия и медикаментозната терапия, то е било интубирано веднага и е възстановило сърдечна дейност”, поясни д-р Тодоров.

Зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас коментира, че възстановяването след такива инциденти е дълго, като все още става въпрос за един критичен период.

Мълния удари 8-годишното момченце, докато се разхождало с родителите и сестра си в Морската градина на Бургас. Семейството било застигнато от мощна буря на път към ресторант, в който решили да търсят подслон. Паднала мълния и майката на детето казала някой да се обади на 112, разказва очевидец, който се обядил на спешния телефон. Той видял, че детето е в безсъзнание. 

Момченцето е занесено на ръце в болницата от баща си. От лечебното заведение казаха за NOVA, че детето е било в състояние на клинична смърт.

"Без жизнени показатели, без сърдечна дейност. Благодарение на бързите и адекватни действия на екипите в Спешното отделение и приложените медикаменти и интубация, детето е възстановило сърдечна дейност", коментира зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светослав Тодоров.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини