Българският трибагреник ще се издигне днес на 111-метровия Пилон „Рожен“

Българското национално знаме ще бъде официално издигнато тази вечер на 111-метровия Пилон „Рожен“, съобщиха организаторите от фондацията „Наследство в бъдещето“.  

Празничната програма за откриване на монумента на българското знаме на Роженските поляни ще започне в 18:00 часа с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. От 19:00 часа е тържественият спектакъл с вплетени исторически картини, откъси от „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, стихове на Ботев, Вазов, Петко Славейков, изпълнения на хор „Ваня Монева“, Християна Лоизу, Лилия Семкова.

От 20:00 часа Гвардейският представителен духов оркестър и Представителният ансамбъл на въоръжените сили ще представят специална програма, посветена на българското знаме. 

След издигане на знамето, в 21:00 часа, тържествата ще продължат с шоу – заря, изпълнения на „Моя страна, моя България“ от деца с български произход от Молдова, Румъния, Украйна, Република Северна Македония, Албания, както и деца от България. 

Монументът на българското знаме е посветен на две бележити годишнини, които се отбелязват тази година - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил. кв. километра. В основата на пилона е монтирана плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.

Инициативата  за извисяване на националното знаме на Роженските поляни е на фондацията „Наследство в бъдещето“, а проектът се реализира, чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента Румен Радев.      

Българското знаме, което ще се извиси на Рожен, бе осветено в катедралния храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян от свещеник Иван Марински.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини