КНСБ: Недофинансираните сектори с тридневна протестна акция пред Народното събрание

Сряда, четвъртък и петък ще има протестна акция пред Народното събрание. Ще опънем палатки и всички недофинансирани сектори ще представят законопроекти. Около 170 млн. не ни стигат, за да подкрепим този бюджет. Това каза за "Твоят ден" главният икономист и вицепрезидент на КНСБ Любослав Костов.

"Говорим за НАП, НОИ, БНР, Селскостопанска академия, училища, здравеопазване. Те не са получавали ръст на заплатите, които да компенсират ръста на заплатите. Поне 160 милиона могат да бъдат дадени на недофинансираните сектори. В петък ще проведем срещи в Народното събрание, докато навън протестират работниците. Бяха дадени пари и за висшето, и за средното образование. Между първо и второ четене можем да убедим депутатите да приемат исканията ни. Имат откъде да се набавят средства, бюджетният дефицит е 2,5%. Капиталовата програма може да бъде намалена с 500 милиона. Приходите са двойно повече от предвиденото от Велкова. Няма да има фискален апокалипсис", заяви той. И прогнозира около 10% средногодишна инфлация.

По думите му вероятно ще се постигне успех с половината от необходимите 170 милиона, а другите ще бъдат поискани в Бюджет 2024 с протест. "КНСБ е категорично "за" влизането в еврозоната и Шенген, с широка информационна кампания. В МФ имаше 20 млн., а в БНБ 60 млн. за кампания", подчерта Костов.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини