Блокират предизборни сайтове "Евгений Пригожин 2024" в Русия. Шойгу коментира метежа

Руските власти са добавили седем домейна в подкрепа на основателя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин в регистъра на блокираните уебсайтове, съобщава проектът "Роскомсвобода", който следи за блокадите в руския сегмент на интернет.

Първите сайтове с имена на домейни p2024.site, pp2024.site, p2024.tech, pp2024.tech и pp2024.online са блокирани на 28 юни; още два - p2024.info и p2024.biz са блокирани на 2 юли. Решението за блокирането им е взето от "неидентифициран орган".

Всички сайтове повтарят една и съща страница, която прилича на предизборна агитация, и са озаглавени "Евгений Пригожин 2024". На страницата се твърди, че Пригожин е "човек, който няма да продаде Русия за европейски замъци и американски банкови сметки". Има и следният призив: "За да спасите Русия, бъдете готови да подкрепите Пригожин. Новият лидер на нова Русия".

Няма потвърждение, че блокираните сайтове действително са свързани с Пригожин.

Редица сайтове, свързани с Евгений Пригожин бяха блокирани, след като основателят на ЧВК "Вагнер" организира бунт на 23 юни. Наемниците на ЧВК окупираха Ростов на Дон и се отправиха в конвой към Москва през няколко региона на Русия. Вечерта на 24 юни, след преговори между Пригожин и Александър Лукашенко, бойците на ЧВК "Вагнер" се завърнаха в Луганска област. Съобщено бе, че наемниците ще "заминат" за Беларус.

Междувременно ЧВК "Вагнер" обяви спиране на набирането на наемници поради "временно неучастие" във войната и преместване в Беларус

В няколко канала в Telegram, свързани с "Вагнер", се появи съобщение, според което компанията ще преустанови набирането на бойци за един месец.

Междувременно министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу коментира опита за бунт на Пригожин:

"Тези планове се провалиха най-вече защото личният състав на Въоръжените сили показа вярност към своята клетва и воинския си дълг. Провокацията не оказа влияние върху действията на групировките на войските. Войските смело и самоотвержено продължиха да изпълняват възложените им задачи".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини