Денков: Работя да се стигне до ротация, Габриел е под голям натиск от ГЕРБ

Премиерът Николай Денков обяви пред журналисти, че упорито и търпеливо работи за това да се стигне до ротация на премиерите в кабинета. Даде пример с това защо толкова бавно вървят назначенията на заместник-министри, тъй като номинациите се съгласуват. Подчерта обаче, че не може да си сложи подписа под предложение на човек, срещу когото се водят досъдебни производства или пък има повдигнати обвинения. Не пожела да уточни за кого говори.

Имам списък от областни управители, които още днес можеше да приемем, но аз не ги предлагам, за да търсим консенсус, обясни Денков. Подчерта, че се надява кабинетът да стигне до ротация на премиерите и упорито работи за това.

"Да видим, когато се смени премиерът и химикалката е в неговата ръка, дали и той ще има възможност да е така търпелив, както съм аз в момента, за да търсим консенсуси. С г-жа Мария Габриел работим много добре, спокойно, обсъждаме всичко, но и тя е подложена на много сериозен натиск от средите на ГЕРБ", посочи премиерът.

На въпрос дали това означава, че тя не е съгласна с някои от предложенията на партията си, той каза, че не може да каже такова нещо.

Коментира, че има много дезинформация, която се прокрадва по темата с назначенията и решенията на правителството. "Сменихме около половината министри в резултат на дискусии с тях. Гледам вчера едно събитие на министър, ами там гостите бяха само депутати от ГЕРБ. Така че нека малко да пооберат техния изказ какво е правителството, защото това, което казват, не е вярно", призова премиерът.

Очаква лидерската среща, за която настоява ГЕРБ, да бъде "тези дни". По настояването на партията на Борисов за подписването на коалиционно споразумение Денков напомни, че такъв документ обичайно се пише месеци, с каквито по закон в България политиците не разполагат, защото конституцията им дава срок от една седмица, за да се ангажират със съставянето на правителство.

Вторият пакет за Украйна като първия

Вторият пакет военна помощ за Украйна е много подобен на първия по обем, който изпрати служебното правителство, коментира още Денков. Решение за него кабинетът е взел в петък на проведеното тогава извънредно заседание. Напомни, че съдържанието е секретно и не може да го коментира, но депутатите, които се интересуват, могат да сравнят двата списъка в секретното деловодство на Народното събрание.

Напомни, че помощта не е еднократен акт, а пращането трае месеци.

На въпрос, свързан с това дали заради помощта за Украйна България получава някаква форма на финансиране от НАТО, Денков посочи, че служебното правителство не се е интересувало от възможността.

"Ние сме изпуснали някои от тези възможности, които са били най-големи преди около 10-15 месеца, и не е сигурно какво можем да направим с това закъснение. Бих казал, че това отразява политиката на служебното правителство. То не се е интересувало как да използва тези възможности, още по-ярък пример за това е пропускът да бъде включен българският военнопромишлен комплекс в производство на снаряди, с подходящи инвестиции, по натовски стандарти", посочи той.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини