ISW: Руските сили не биха могли да контролират последствията от умишлен радиационен инцидент

Украинските сили продължиха и на 22 юни контранастъпателните операции в най-малко три сектора на фронта и според съобщенията постигнаха успехи.

Това се казва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили за действия в района на Кремина в Луганска област, в западната Запорожка област и на административната граница между Запорожка и Донецка област. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр съобщи, че украинските сили в района на Кремина са постигнали частични успехи и са се консолидирали на нови позиции.

Говорителят на украинската Таврическа група сили капитан Валерий Шершен съобщи, че украинските сили са напреднали до един километър в западната Запорожка област и на административната граница между Запорожка и Донецка области. Шершен добави, че тези украински напредък са тактически мерки, насочени към подобряване на украинските позиции по фронта.

Руското министерство на отбраната (МО) твърди, че украинските сили също са провели неуспешни настъпателни операции по фронта Авдиевка-Донецк.

Украинският премиер Денис Шмигал заяви на 21 юни, че украинските сили са освободили осем населени места и над 113 квадратни километра територия от началото на контранастъпателните операции на 4 юни.

Висши служители на Кремъл продължават публично признават, че украинските сили ще проведат по-нататъшни операции, като същевременно продължават да раздуват руските успехи. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви на заседание на Съвета за сигурност на Русия на 22 юни, че украинските сили се прегрупират, за да се подготвят за по-нататъшни настъпателни операции в една неуточнена посока, след като "претърпяха значителни загуби".

Секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев заяви, че руските сили са унищожили силно преувеличено количество украинска военна техника, включително оборудване, предоставено от Запада. Финансистът на ЧВК "Вагнар" Евгений Пригожин твърди, че данните му за украинските победи се различават от официалните доклади, защото Шойгу и началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов лъжат.

Това се случва за пореден път. Пригожин заяви на 13 юни, че украинските сили вероятно са освободили над 100 квадратни километра от началото на контранастъплението - в рязък контраст с непрекъснатото отричане на руското МО на украинските териториални придобивки.

Шойгу обяви, че руското Министерство на отбраната (МО) ще сформира резервна армия до края на юни, ще формира нов армейски корпус и ще подсили ключови формирования на Западния военен окръг (ЗВО) като част от предвиденото преструктуриране на силите. Той каза на руския президент Владимир Путин, че Русия формира резерви за неназован армейски корпус и неуточнена "резервна армия" и добавя пет полка към 1-ва гвардейска танкова армия и 20-та гвардейска общовойскова армия - и двете част от ОМУ.

Шойгу отбеляза, че петте полка вече са оборудвани 60 процента към 22 юни. Съобщението вероятно потвърждава предишните данни на ISW, че руското военно командване формира 25-та общовойскова армия с новобранци от руския Далечен изток и създава 40-та армия Корпус в състава на Южния военен окръг (ЮВО).

20-та общовойскова армия е на североизточната украинска граница, а 1-ва гвардейска танкова армия беше (преди февруари 2022 г.) най-висококачествената армия на Русия, което прави тези формирования логични първите получатели на нови полкове. По-рано Шойгу очерта руските усилия за провеждане на широкомащабни военни реформи между 2023 г. и 2026 г., за да оптимизира руските въоръжени сили за широкомащабни конвенционални военни действия и да разшири руските конвенционални сили на 17 януари, въпреки че, както ISW оцени по това време, Русия ще се бори да попълни напълно персонала и оборудвайте тези големи формирования, като използвате съществуващите процеси за генериране на сили.

Руското МО вероятно се стреми да смекчи това предизвикателство за генериране на сили поне отчасти с доброволчески формирования.

Шойгу твърди, че Русия е набрала 114 000 военнослужещи за договорна служба и 52 000 доброволци. По думите му, 1336 души подписват договори с руското МО всеки ден и че Русия може да формира полк на всеки 24 часа. Това твърдение обаче не трябва да се приема буквално, тъй като руските полкове обикновено съдържат над 2000 души персонал.

Шойгу добави, че Русия не ангажира доброволци, тъй като "няма спешна необходимост" да разполага тези сили на бойното поле. ISW е видял по-рано жители на руския Далечен изток, получаващи съобщения, приканващи мъже да се присъединят към 25-та общовойскова армия, което показва, че руското МО се стреми директно да набира доброволци за персонала на формированията си.

Министърът също така нареди на руските доброволчески формирования на 10 юни да подпишат военни договори с руското МО до 1 юли, което също официално ще осигури допълнителни сили на руското МО за мащабните му военни реформи.

Предишният опит на Русия да сформира базиран на доброволци 3-ти армейски корпус през лятото на 2022 г. обаче не доведе до създаване на боеспособна сила.

Малко вероятно е руското МО да официализира напълно руските доброволчески формирования до обявения краен срок 1 юли. Министерството на отбраната на Русия заяви на 22 юни, че четири допълнителни доброволчески формирования са подписали договори с МО и че повече от 20 доброволчески формирования са направили това, откакто МО започна усилията всички доброволци да подпишат договори.

По-рано на 10 юни от МО съобщиха, че в момента действат над 40 доброволчески формирования.

МО може номинално да накара всички доброволчески формирования да подпишат договори преди 1 юли, но степента на действителните командни връзки не е ясна. ISW по-рано оцени, че усилията на Министерството на отбраната за формализиране имат за цел да централизират контрола върху руския нередовен персонал и доставки, за да отговорят на контранастъплението на Украйна, както и да ограничат влиянието на лица извън МО.

Не е ясно защо значителна част от доброволческите формирования все още не са подписали договори с МО, въпреки че критиката на Пригожин, че подчинението на МО може да повлияе неблагоприятно на командването и контрола в нередовните формирования, може да отразява широко разпространената загриженост сред тези нередовни руски сили.

Подписването на договорите е първата фаза от формализирането на доброволческите формирования и не е ясно дали МО ще успее бързо или изобщо да установи практически и ефективен контрол, след като тези формирования де юре са подчинени на МО и мащабът на изпълнението ще варира между единиците.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинското разузнаване сочи, че руските сили се готвят да извършат възможна диверсионна атака в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). Създаден от Русия радиационен инцидент в АЕЦ остава малко вероятен, но не и невъзможен. Зеленски заяви, че планираната атака ще освободи радиация от АЕЦ и обяви, че украинските официални лица ще споделят широко своите разузнавателни данни за планираната атака с партньори и международни организации през следващите дни.

Ръководителят на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) Кирило Буданов съобщи на 20 юни, че руските сили са минирали допълнителни зони в АЕЦ, включително охладителния басейн на съоръжението. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви на 21 юни, че нейни представители не са забелязали никакви мини в охладителното езеро, въпреки че призна, че руските сили са минирали райони в и около АЕЦ-а.

Руските сили не биха могли да контролират последствията от умишлен радиационен инцидент, който би могло да повлияе на техните сили повече, отколкото на украинските сили в язовир Каховка, предвид условията по време на инцидента. Умишлен радиационен инцидент може също така да остави много райони в окупираната Южна Украйна необитаеми и неуправляеми, което допълнително унижава способността на Русия да циментира своята окупация на Южна Украйна, а унищожаването на електроцентралата би било драстичен акт. Руските сили може да сигнализират, че се готвят да саботират АЕЦ, за да разубедят украинските сили да провеждат контранастъпателни операции в района. Кремъл рутинно използва заплахи за ядрена ескалация и предупреждава за (до голяма степен наложени от Русия) заплахи за безопасността на АЕЦ в опит да окаже натиск върху Украйна да ограничи военните си действия и да предотврати по-нататъшната помощ на Запада за сигурността на Украйна.

Въпреки това, разрушаването на язовир "Нова Каховка" също навреди на руските сили и възможните руски планове за саботаж не могат да бъдат изключени и трябва да бъдат подготвени Украйна и нейните партньори.

Украинските сили може да засилват усилията си за нанасяне на удари по руски наземни комуникационни линии (GLOC) в Южна Украйна. Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров съобщи за експлозии в Мелитопол и Якимовка в Запорожка област и Чонхар в Крим на 22 юни.

Руски източници твърдят, че украинските сили са извършили удар със Storm Shadow на моста Chonhar, по протежение на магистрала E105, свързваща окупираната от Русия Херсонска област и Крим.

Някои руски източници твърдят, че украинските сили също са ударили мост през езерото Сиваш.

Украинските сили може да засилват усилията си за нанасяне на удари по тиловите райони и уязвимите райони по протежение на GLOC, за да прекъснат руските маршрути за доставки.

Широко разпространеното възмущение и загриженост на руските милиблогери относно удара може да означава, че руските сили може да са все по-загрижени за способността си да осигурят GLOC в Южна Украйна.

Зеленски призна, че западните партньори имат различни очаквания за контранастъплението на Украйна и заяви, че украинските сили ще извършват операции, както Украйна сметне за добре, независимо от натиск от друга страна.

CNN съобщи на 22 юни, че високопоставени американски и други западни служители са заявили, че украинската контраофанзива досега не е оправдала очакванията, но все още е в ранните си фази и западните държави продължават да се надяват.

ISW продължава да оценява, че бавният темп на настоящите украински контранастъпателни операции не е емблематичен за общия нападателен потенциал на украинските сили и че украинските сили вероятно създават условия за бъдещо основно контранастъпателно усилие, което ще отнеме време за провеждане.

Украински официални лица съобщиха, че руските сили прехвърлят части на ГРУ Спецназ в Курска и Брянска области, за да се борят с руските партизани. Украинският център за съпротива съобщи на 22 юни, че руските сили са прехвърлили 50 служители на ГРУ в Тьоткино, Курска област и Суземивка, Брянска област.

Центърът за съпротива съобщи също, че руските сили за специални операции (ССО) и ГРУ се състезават за отговорност в граничните региони.

Елементи на чеченския батальон със специални сили "Запад Ахмат" наскоро пристигнаха на граничните контролно-пропускателни пунктове Нехотеевка и Козинка в Белгородска област, за да се защитават срещу ограничени гранични нападения от изцяло руски проукраински групи.

Съобщава се, че тези чеченски елементи заемат тилови отбранителни позиции в района и според съобщенията редовните руски формирования в района разглеждат тези чеченски командировки като мерки за връзки с обществеността на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров.

Формациите на руските специални сили може да се състезават за участие в операции за защита на границите в опит да избегнат разполагането на по-изтощителни фронтови линии в Украйна и да запазят силите си.

Съобщава се, че групата "Вагнер" набира бивши служители на руските правоприлагащи органи за формиране на части на военната полиция на Вагнер в окупираните украински територии. Руското опозиционно издание Verstka съобщи, че вербовчик на Вагнер е твърдял, че частите на военната полиция на Вагнер ще имат правомощията да задържат руски доброволци и членове на редовните формирования.

Руската държавна космическа корпорация "Роскосмос" продължава усилията си за набиране на персонал за доброволческия батальон "Уран". Financial Times съобщи на 20 юни, че "Роскосмос" и други държавни дъщерни дружества в аерокосмическия сектор набират свои служители да се присъединят към батальона "Уран".

Financial Times отбелязва, че липсата на публично признание от страна на Роскосмос за усилията вероятно е насочена към предотвратяване на по-нататъшни западни санкции срещу компанията. ISW по-рано оцени възможното набиране на високообразовани и вероятно ограничени специалисти в руската космическа област предполага, че руските служители може да дават приоритет на незабавните изисквания за генериране на сили пред дългосрочните нужди от човешки капитал.

Руски източници твърдят, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е арестувала група диверсанти в окупирания Мелитопол, за които се твърди, че са планирали убийството на неназовани окупационни служители на Запорожка област и саботаж срещу железопътни линии.

Руските федерални субекти продължават да поемат патронажа над избрани области в окупирана Украйна. Окупационният ръководител на Запорожка област Евгений Балицки се срещна с губернатора на Пензенска област Олег Мелниченко на 22 юни, за да обсъдят възстановяването на инфраструктурните съоръжения в районите Полохи и Токмак в окупираната Запорожка област под патронажа на администрацията на Пензенска област.

Руски независим източник твърди, че руски бизнесмени, свързани с Кадиров и руския заместник-командващ театъра в Украйна армейски генерал Сергей Суровикин, печелят от ограбването на останките от фабриките в Мариупол. Изданието твърди, че руски бизнесмени са изнесли стоманена ламарина, въглища, суровини и друга украинска собственост на стойност най-малко 1,5 милиона долара от складове в Мариупол.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини