Турция планира да започне да произвежда електроенергия от АЕЦ "Аккую" през 2024 г.

Турция планира да започне да произвежда електроенергия от първата в страната АЕЦ "Аккую" през 2024 г. Това заяви Салих Саръ, ръководител на Дирекцията за ядрена енергетика към турското министерство на енергетиката, на изложението и срещата на върха за атомните електроцентрали NPPES-2023 в Истанбул, предават турските медии.

Ядрено гориво бе доставено в „Аккую“ на 27 април. Целта ни е да започнем да произвеждаме електроенергия в централата през следващата година, каза Саръ.

По думите му страната му води преговори с Русия и Южна Корея за изграждане на втора атомна електроцентрала в черноморския окръг Синоп. Освен това се водят преговори за изграждане на трета атомна електроцентрала в европейската част на Турция (в региона Тракия), като се планира и изграждането на четвърта атомна електроцентрала.

"Аккую" е първата атомна електроцентрала, която се изгражда в Турция. Проектът се реализира на базата на междуправителственото споразумение за сътрудничество, подписано между Русия и Турция на 12 май 2010 г.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини