Полиция претърсва централата на олимпийските игри в Париж

Полиция претърсва централата на организационния комитет на олимпийските игри в Париж през 2024. Акцията е част от разследване по подозрения за присвояване на публични фондове и фаворизиране.

Националната финансова прокуратура съобщи, че офисите са били претърсени като част от разследване, започнало през 2017, за договори, сключени от организационния комитет на игрите.

Отделно е направен обиск и в офисите на компанията "Солидео", която отговаря за изграждане на по-голямата част от инфраструктурата за олимпийските и параолимпийските игри. Причината е друго разследване, започнало през 2023, след одит на антикорупционната агенция.

От организационния комитет съобщиха само, че се провежда акция в централата и че няма какво да добавят за момента.

Говорител на Международния олимпийски комитет (МОК) също само потвърди, че има претърсване, но отказа допълнителен коментар.

Бюджетът на игрите достигна 8.8 милиарда евро, като първоначално трябваше да е 6.6 млрд. Само инфраструткурата ще струва 4 млрд. евро според "Ройтерс", а първоначалната ѝ цена е била 3.2 млрд. Цената за охраната на игрите е 400 млн. евро, като тя не влиза в общия бюджет.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини