Замърсената вода след взрива в Нова Каховка засега остава само в залива край Одеса

След взривяването на язовирната стена в Нова Каховка замърсената вода, носена от р. Днепър, се концентрира в рамките на едноименния залив край Одеса и не попадат в теченията, които биха ги разнесли на юг, включително край българския бряг. Това показват сателитни снимки, предоставени от Института за космически изследвания и технологии към БАН на специализираното издание Maritime.bg

Според директора на Института по океанология доц. Николай Вълчев основното натоварване за екосистемата в Черно море ще бъде понесено именно от района на Днепърския залив. "Той е твърде затворен - дълбок и тесен, коментира той. Освен това

хидродинамиката в района е изключително ниска

Това означава, че по отношение на крайбрежната циркулация този район е изолиран от останалите циркулационни клетки в района. "За да достигнат количества от тези води в района на струйното Черноморско течение, което е на дълбочини от 80 - 100 метра, трябва да се случи нещо много сериозно като хидродинамично събитие, което в близките дни и по принцип в този сезон не би могло да бъде очаквано", казва още доц. Николай Вълчев.

Сателитните снимки, с които разполага Институтът за космически изследвания и технологии, показват също, че районът, в който е изтекла водата от Нова Каховка, е нисък, равнинен и представлява огромна разливна площ. По тази причина голяма част от водата на язовира ще остане там, без да попадне изцяло в р. Днепър, а от там и в Черно море.

Пред Maritime.bg от Държавната инспекция по околна среда в Югозападния район на Украйна са заявили, че

към момента не е засичано никакво радиационно замърсяване

на Черно море в резултат от взрива на язовирната стена в Нова Каховка. Агенцията извършва редовен мониторинг на качеството на морската вода. В началото на седмицата той е показал единствено намалена соленост на морската вода и покачване на количеството на твърдите частици и желязото.

Вчера от Министерството на околната среда и водите също информираха, че съвместно с украинските, молдовските и румънските власти всекидневно обменят информация за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Басейнова дирекция "Черноморски регион" и Изпълнителната агенция по околна среда следят и допълнителни показатели за евентуални последици след инцидента.

Сателитното наблюдение и математическото моделиране на теченията в Черно море към момента не дават повод за притеснение, твърдят още от Министерството на околната среда и водите.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини