Четири любопитни факта за рома

В сравнение с другите спиртни напитки ромът е сравнително млад. Ражда се през XVII век на Карибите като вторичен продукт от преработката на захарна тръстика и бързо се превръща в любимо питие на пиратите и моряците. Тъй като обикновено е с много високо алкохолно съдържание, скоро получава прозвището Kill Devil, което се отнася както за тежкия махмурлук след консумацията му, така и за вярването в лечебния му ефект. Чрез моряците ромът се пренася в Европа, където преживява звездния си миг през XIX век. Заради епидемията от филоксера във Франция и лошата реколта във Великобритания конякът и уискито не достигат и ромът става техен достоен заместител. Когато към края на XIX век в Европа започват да произвеждат захар предимно от захарно цвекло и вече няма голямо търсене на захарна тръстика от Карибите, много фирми просто преустройват производството си и се специализират в някогашния отпадъчен продукт.

Четири любопитни факта за рома

1. Глътка за ангелите

Т. нар. „почерпка за ангелите“ е онази част от рома, която се изпарява при съхраняването му в бъчви. Тя е особено голяма на Карибите заради високата влажност на въздуха. Всяка година около 7 процента от всяка бъчва отиват „за ангелите“ – при уискито са приблизително 2 процента.

2. Най-скъпият ром в света

Най-високата цена, заплащана досега за бутилка ром, възлиза на 100 000 евро. Във всеки случай ромът на фирма Clément от Мартиника върви с шише, украсено със злато и диаманти.  За сравнение – най-скъпото уиски е шотландското Macallan от 1926 г., за което един колекционер плаща около 1,7 милиона евро през 2019 г.

3. Една бъчва за предизборна борба

В ранните години на Съединените американски щати ромът е бил популярна напитка, с която политиците са привличали хората за предизборните си кампании, тъй като е бил евтин и харесван от народа. На церемонията по встъпване в длъжността на президент през 1789 г. Джордж Вашингтон дори поръчва две бъчви ром от Барбадос за зрителите.

4. Историята на кървавия ром

Когато адмирал Нелсън е убит в Трафалгарската битка, офицерите полагат тялото му в пълна бъчва с ром, за да го консервират за завръщането в Англия. Там установяват, че моряците са пробили дупки в бурето и са излочили рома. И до днес има марка ром „Nelson's Blood“ (Кръвта на Нелсън), която напомня за това събитие.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини