ВСС трябва да реши кой ще поема функциите на главния прокурор

ВСС трябва да вземе решение кой ще поема функциите на главния прокурор Иван Гешев, като законът мълчи какво се случва след процедура по предсрочно освобождаване. Според Атанаска Дишева, член на ВСС, след като пленумът на ВСС избира главния прокурор, правната логика била отново той да избере негов заместник.

Също така според нея няма задължение да се избере личност, която да изпълнява длъжността главен прокурор, от кръга на неговите заместници. Дишева обясни, че настоящите заместници на Гешев са обременени и реално са разделени на два лагера - част от тях продължават да стоят твърдо зад Гешев, а от другата страна е Борислав Сарафов.

Според Дишева няма и законово основание да се чака избор на нови членове на ВСС, тъй като там процедурата би траела 2-3 месеца, а сроковете за избор евентуално на нов главен прокурор са много кратки.

Атанаска Дишева не е учудена от вчерашния развой, когато Иван Гешев по-скоро запази мълчание, въпреки обещаните от него разкрития, тъй като това е стил на действие на главния прокурор още от началото. Магистратът напомни шумно обявената в началото на мандата му ревизия на приватизацията, от което не е произтекло нищо. И друг път главният прокурор е обявявал шумно нещо, от което не е излизало нищо.

Атанаска Дишева призова журналистите да питат какво се е случило с производството по случайното разпределение на делата след бомбастичните изявления. Оттогава са минали три години, а беше обявено като разкритие и от Гешев, а и от тогавашния правосъден министър. Работата на прокуратурата е да разследва и ако тя не прави това, то кой, запита реторично Дишева и в коментар на неформалните "те", които изплуват от записа на разговора между Иван Гешев и Ангел Стоев и разследванията на трупчета. Действително има усещане за съществуването на някаква сила, която стои извън рамките на закона, но и извън публичността, зад кулисите, призна Атанаска Дишева.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини