Неидентифицирани руски военни самолети над Балтийско море вдигнаха изтребители на НАТО

Изтребители на НАТО са излетели на няколко мисии, за да разследват неидентифицирани руски военни самолети над Балтийско море, съобщи литовското министерство на отбраната, цитирано от ДПА.

Миналата седмица са били предприети общо 15 полета за разследване на потенциални заплахи, като това е най-големият брой подобни мисии в рамките на седем дни за тази година.

Повечето от руските самолети са били засечени в международното въздушно пространство без предварително попълнен летателен план, сигнал от транспондера или радиовръзка.

Литовското военно ведомство свързва това с поредицата от военни учения, които балтийските държави провеждат както на национално ниво, така и съвместно със съюзници от алианса.

В момента в Балтийско море се провежда ежегодното военноморско учение (BALTOPS), ръководено от САЩ, в което участват 50 кораба и катера от 19 държави от НАТО и Швеция.

Руският Балтийски флот също провежда военни учения.

Естония, Латвия и Литва не разполагат със собствени изтребители и поради това съюзниците от НАТО редовно изпращат изтребители и военен персонал в района в Североизточна Европа, отбелязва ДПА.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини