ЕК отговори защо осъди Русия за взривяването язовир Каховка без независимо разследване

Европейската комисия смята, че Русия е отговорна за взривяването на язовира на Каховската водноелектрическа централа. Това съобщи на брифинг в Брюксел заместник главният прессекретар на Европейската комисия Дана Спинант.

Тя отговори на твърдението на китайски журналист, че ЕС има различни подходи, тъй като ЕС осъди Русия за взривяването на Каховската водноелектрическа централа без независимо разследване, докато в същото време след експлозиите на газопровода Северен поток бяха извършени много разследвания.

"Не споделям вашето виждане за каквито и да било различия. Мога да ви кажа, че по отношение на изключително ужасяващата и катастрофална експлозия или повреда на язовира, която причини страданието... на десетки хиляди украинци, които останаха без питейна вода и реално бяха под риск да загубят живота си и по отношение на докладваните жертви, ние бяхме много ясни относно нашата позиция.война, че Русия хвърля бомби и обстрелва там, а украинците се защитават", подчерта Спинант.

Следователно Русия носи основната отговорност за случващото се в Украйна, подчерта тя. "Като цяло това е първото изявление, на което трябва да обърнете внимание във връзка с този инцидент и други", каза Спинант.

Последиците от взрива на язовир Каховка

На 6 юни 2023 г. руските военни взривиха Каховската водноелектрическа централа, което доведе до причинена от човека катастрофа - в резултат на неконтролирано спускане на вода по течението на Днепър започнаха да се наводняват населени места, припомня Униан.

Украинците правят всичко възможно да помогнат на жителите на засегнатите райони с всичко, което могат - от спасяване на пострадалите на място до осигуряване на подслон в безопасни райони. На свой ред от международни организации като ООН и Червения кръст липсва адекватен отговор на тази атака. На официалната страница на ООН в социалните мрежи имаше поздравление за така наречения "Международен ден на руския език". Реакцията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш се появи едва вечерта. Той нарече взрива на водноелектрическата централа още една опустошителна последица от нападението на Русия срещу Украйна.

Подобна реакция на международните хуманитарни организации шокира президента Володимир Зеленски. Той директно обвини Червения кръст и ООН в бездействие и ги призова да се включат в спасителната операция на временно окупираните от Русия територии на Украйна.

На 8 юни се появи информация, че ООН обещава да сформира групи за евакуация на хора от наводнените селища на временно окупираната част на Херсонска област и предоставяне на хуманитарна помощ.

Руската федерация се опита да обвини Украйна за трагедията. В същото време бяха изтъкнати различни версии - от ракетен удар до работа на украински снайперисти. Но язовирът на Каховската ВЕЦ е построен да устои на ядрен удар и може да бъде разрушен само от експлозия отвътре.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини