Язовирната стена на ВЕЦ "Каховка" продължава да се руши

За денонощие нивото на водата в язовир Каховка е намаляло с близо метър, язовирната стена продължава да се руши.

Това се казва в съобщение на уебсайта на "Укргидроэнерго". Компанията отбеляза, че спадът на нивото на водата в язовир Каховка продължава.

Нивото на водохранилището в района на Никопол към 08:00 часа на 8 юни е 13,05 м.

"В момента продължава разрушаването на преливната стена, земната вложка между сградата на гарата и шлюза", съобщи "Укргидроенерго".

Отбелязва се, че "Укргидроенерго", съвместно с "Укренерго", разработват възможни сценарии за по-нататъшна балансирана работа на енергийната система, като се вземат предвид последиците от разрушаването на ВЕЦ Каховка.

За да се намалят наводненията, режимът на работа на водноелектрическите централи се коригира и водата се натрупва над Каховската ВЕЦ в други водохранилища от каскадата на Днепър.

"Укрхидроенерго" съвместно с проектантския институт "Укрхидропроект" работи по проект за изграждане на временно съоръжение на язовирната стена за възстановяване на нивото на водата до проектната марка преди взрива. Подготвя се списък с приоритетни задачи и работи.

В ранните часове на 6 юни взрив на язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа доведе до скъсването ѝ. Водохранилището започна да изтича неконтролирано и да залива териториите край Днепър. Засегнати са десетки населени места, включително Херсон, който е 70 км по-надолу по течението на Днепър. Наводненията ще продължават, докато всичката вода от водохранилището се оттече, прогнозираха специалистите по-рано. Според данните от вчера нивото на водата в Херсон се очаква да достигне пик днес.

Вижте във видеото на "Свободна Европа" ужасяващите кадри от мястото на бедствието.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини