"Вагнер" влезли в бой с армията на Шойгу и пленили командира на мотострелкова бригада

Разузнавателна част на частната войска на Пригожин установила, че редовната руска армия минира път, по който се снабдява "Вагнер". А когато пристъпили към разминирането на пътя, по тях бил открит огън със стрелково въоръжение от позициите на редовната руска армия. За това докладва на руското командване самият Пригожин, а за инцидента разказва украинският блогър, журналист и политически коментатор Денис Казански.

От "Вагнер" оказали съпротива, изкарана била от строя служебна машина "Урал", при което няма пострадали, докладва на руското командване Пригожин. По-интересното е, че взели в плен командващия тези руски бойни действия - подполковник Роман Веневитин.

Пресслужбата на Евгений Пригожин публикува видеозапис с пленения от неговите бойци подполковник от руската армия, който, както се предполага - в нетрезво състояние, е открил огън по една от колите на частната венна компания.

"Аз съм подполковник Роман Генадиевич Веневитин, командир на 72-ра бригада, стрелях по кола на ЧВК "Вагнер" в нетрезво състояние", казва едър мъж с тениска в цвят каки и пухено яке. Съдейки по белезите по лицето му, може да се предположи, че е бил бит преди заснемането на видеото.

На въпрос защо е стрелял по колата, полицаят отговаря: "Заради лична неприязън". Защо е възникнала тази неприязън, Винивитин не знае, но предишния ден той и 10-12 негови подчинените разоръжили група за бързо реагиране на "Вагнер".

Руските турбопатриоти в мрежата обвиняват Пригожин, че иска да извърши преврат. В заявленията на Пригожин наистина все по-малко има груби думи към Украйна, а повече - към руското военно командване.

През последния месец Евгений Пригожин е в конфликт със 72-ра мотострелкова бригада, за чийто командир се представя по време на разпита  подполковник Веневитин. В началото на май Пригожин обвини войниците от същата тази част, че са изоставили позициите край Бахмут, които неговите наемници преди това са превзели с големи загуби. В края на миналата седмица той обвини военните, че минират пътищата за изтегляне на ЧВК "Вагнер" от Бахмут. Руското министерството на отбраната не коментира изявленията на Пригожин.

Денис Казански коментира новите групировки, които елитът в Русия създава, не за да се бият в Запорожие, а за да се бият за власт. Враждуващите групировки са и основната тема в каналите на руските турбопатриоти, които вече не се интересуват толкова какво се случва на фронта в Украйна.

Според документа, който е показан във видеото, случката се е разиграла преди през май и е интересно как е завършила. Някои детайли научаваме от руската служба на BBC и те може да не изглеждат добре за хората на Пригожин, в случай, че се намеси законът:

"От правна гледна точка залавянето от вагнеровците на подполковник от руските въоръжени сили е въоръжено отвличане на държавен служител при изпълнение на служебните задължения, извършено от организирана група", казва адвокат Константин Маркин пред BBC. Като минимум за това престъпление според Наказателния кодекс на Руската федерация наказанието от 6 до 15 години затвор за "незаконно залавяне, преместване и последващо задържане" на всяко лице с използване на оръжие от организирана група. Адвокатът припомня, че извършването на престъпление срещу лице във връзка с изпълнение на служебната му дейност е отежняващо вината обстоятелство, което увеличава наказанието. За използването или дори заплахата за използване на насилие, опасно за живота и здравето, срещу представител на властта във връзка с изпълнението на служебните му задължения - 10 години затвор. И накрая, публикуването на видеоклипа, според адвоката, може да доведе до "публично оскърбление на представител на властта", като за това се изисква до една година поправителен труд, отбелязва Маркин.

Очевидно пленяването за Веневитин не е завършило с нищо сериозно. Във всеки случай 10 дни след инцидента с вагнеровците, името му отново се появява в медиите заради оплакванията на войниците от престъпните, според тях, заповеди, които той дава. Военнослужещите от отряда "Шторм Z", в който служат затворници, записаха почти 40-минутен видеоклип, в който разказват как са били изоставени на позиции в т.нар. ЛНР без комуникационна и артилерийска поддръжка.

Събеседник на BBC, близък до ЧВК "Вагнер" (пожелал да не бъде назован от съображения за сигурност), твърди, че плененият командир действително е бил освободен. По думите му "с него са разговаряли сериозно и убедително, но в рамките на учтивостта и законите на Руската федерация". На въпрос бил ли бит плененият руски командир от вагнеровци събеседникът на BBC не e отговорил.

.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини