Разследванията на трупчета в прокуратурата: По случая има преписка

ействията на главния прокурор през последната седмица показват еднозначно едно - прокуратура рекетира, пише "Капитал". Тя това работи - да изнудва за повече власт и използва целият инструментариум, който същите тези политици са й дали в ръцете, за да ги държи в подчинение. Искането на имунитета на Делян Добрев за нещо, което се е случило пред 10 години и вече е било разследвано, е поредното самопризнание от върховете на държавното обвинение, че основната му функция е да складира преписки. Да ги държи на трупчета. Да ги вади и да ги прибира според интересите на главния прокурор и кръговете, които са го издигнали и обслужва.

Въпросното дело срещу Добрев е било прекратено миналата година, но възобновено по спешност, за да влезе в оборот. Цялото разследване се базира на общодостъпни доказателства. Няма следствена тайна, няма нищо за събиране - просто прокурорът трябва да каже дали тези факти са престъпление.

Данните, че Борисов има нещо общо с активи в Барселона, се появиха преди пет години. Разследването уж щеше да приключи, но преди година прокуратурата каза, че превежда документи. Тази седмица прокуратурата каза, че продължава да превежда документи.

Това са само два актуални казуса, напомнящи къде е основният актив на прокуратурата - безконтролната и непрозрачна работа по дела, засягащи сериозни интереси. Непрозрачна, защото прокуратурата не отговаря на въпроси. Безконтролна, защото прокурорските актове не подлежат на съдебен контрол. Може да обжалвате пред съд глобата от 20 лева за неправилно паркиране, но това, че прокурорът Х е отказал да разследва някого за 20 милиона - не.

Под този рекет минаха редица политици и бизнесмени, които бяха неудобни и критикуваха прокуратурата, или пък други, чиито активи бяха апетитни за тези, които слагат главния прокурор на трона му. Скрит зад "следствена тайна", главният прокурор прави политика - шумно обявява разследвания, после ги прибира в чекмеджето, за да ги извади, когато има личен интерес.

Има и стотици други преписки с достатъчно данни за престъпление, но те се замитат и пак се държат на трупчета, защото някой си плаща и по този начин става абонат на разследващите, но и продължава да краде обществени средства.

Източник: capital

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини