С тържествен парад и фолклорен концерт в Перник отбелязаха 24 май

Изображение 1 от 3

    Перник тържествено отпразнува 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът започна с парад на над 3000 ученици и учители, в който се включиха представителни блокове от всички училища в града. Площад „Кракра“ беше пълен с хора, които истински се наслаждаваха на шествието, предвождано от оркестъра на VІ СУ „Св.Св. Кирил и Методий“. Преди началото на пъстрото дефиле перничани и гостите на града ни бяха поздравени от кмета Станислав Владимиров и областния управител Людмил Веселинов.
    „На 24 май България се прекланя пред великото дело на първоучителите - Светите братя Кирил и Методий. Този ден носи магията на българщината, това е най-светлият и чист български празник, на който всеки българин, където и да се намира по света, се чувства окрилен“, каза в празничното си слово кметът на община Перник Станислав Владимиров. Той заяви, че днешният празник е символ на несломимия български дух през вековете. „В деня на нашата азбука, просвета и култура България блести с особена светлина - на младостта и надеждата“, каза още кметът на Перник. Владимиров бе категоричен, че знанието е могъща сила, която е променяла и ще променя света, защото знанието винаги гледа в бъдещето.
    Областният управител Людмил Веселинов заяви пред перничани, че днешният празник няма аналог никъде другаде по света. „Този светъл ден, посветен на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, е своеобразен празник на духовното просвещение“, каза още той. Веселинов добави, че прекрасната ни азбука е светлината, която води по пътя младите умове, разкривайки пред тях безброй възможности, а книжовността е писменото ни наследство, което пренася историята, културата и идеите на нашите предци в бъдещето.
    След края на ученическото дефиле пред Двореца на културата започна и празничният концерт на Ансамбъл „Граово“ с ръководител Александър Нецов и детския фолклорен ансамбъл „Чудно оро“ с ръководител Йовчо Георгиев. Темпераментните танци и автентичния граовски фолклор зарадваха перничани и гостите на града, които дълго аплодираха изпълненията на двата ансамбъла.

     

    Източник: Perunik.COM

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини