Kрайнодесният Оган подкрепи Ердоган за балотажа

Утранационалистът Синан Оган ще подкрепи президента Реджеп Тайип Ердоган на втория тур на президентските избори на 28 май. Това каза събралият над 5% от вота на 14 май Оган на пресконференция.

Очакваше се Оган да подкрепи Ердоган и според източници на изданието The Middle East Eye. "Ако няма изненада", писа и опозиционното издание "Джумхуриет", подкрепата ще е тъкмо за него.

Подкрепата му се смята от някои наблюдатели за решаваща за развръзката на балотажа, в който Ердоган е фаворит, след като имаше около пет процентни пункта преднина. Седмица след вота, в който срещу Ердоган се изправи лидера на основната Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу, той не разкриваше картите си.

Оган не предрешава изборите

Някои наблюдатели са скептични към ролята на Оган, отнел избиратели и от двамата основни претенденти в иначе традиционно силни за тях райони. За ефекта от това решение обаче няма единодушие. Алиансът около Оган е от пет партии сд разрлична ориентация.

Около изборите Оган посочи като критерии за решението си дали да подкрепи някого гаранции за справяне с мигрантския въпрос (т.е. съдбата на 3.6 млн. сирийци, срещу които има силно враждебни настроения в Турция от години) и "кюрдския въпрос" - изолиране на прокюрдски политици, подкрепящи Кълъчдароглу, от политиката.

Въпреки различията

По тази линия той критикува и двата блока - около Ердоган и Кълъчдароглу - че работят с прокюрдски партии, застрашаващи унитарния характер на държавата. Ултранационалистът обаче откроява опозицонния съюз като по-голяма заплаха: повтори твърденията на Ердоган, че "Масата за шестима" (както се нарича) всъщност е от седем партии, защото включва и Демократичната партия на народите (ДПН), свързвана от властта с Кюрдската работническа партия (ПКК). ДПН не бе част от алианса, но проправителствените медии настояват, че е, откакто подкрепи Кълъчдароглу.

Оган впрочем взима решението си въпреки коментара след срещата с представител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган по-рано през деня. Той обясни, че има сериозно разминаване между позицията на Ердоган и неговата за сирийците. Ултранационалистът и подкрепилият го алианс настоява сирийците да бъдат върнати на всяка цена - дори насилствено, ако е необходимо. И властта, и опозицията изтъкват нуждата това да стане доброволно.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини