Парламентът прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор в НПК

Парламентът прие на първо четене законопроекта на Министерския съвет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които предвиждат създаване на механизъм за разследване на главния прокурор. В подкрепа на измененията гласуваха 191 народни представители, а 33-ма се въздържаха.

Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия, който ще бъде временно преназначаван на тази длъжност. Предвидено е той да бъде избиран от списък от съдии, които предварително са дали съгласието си да влизат в ролята на разследващ прокурор. Те трябва да отговарят на няколко условия: минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела.

Предлага се и решението за освобождаване на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа от ВСС.

С 68 гласа "за", шест "против" и 149 "въздържал се" депутатите отхвърлиха и при прегласуването законопроекта на "Възраждане", който също предвиждаше механизъм за разследване на главния прокурор.

Парламентът подкрепи и друг законопроект за изменение на НПК, предложен от Министерския съвет, с който се транспонира европейска директива и се въвеждат общи минимални правила относно защитата на процесуалните права на децата, заподозрени или обвиняеми в наказателното производство. 

Дебатът беше фокусиран основно около законопроекта на правителството за механизма за контрол на главния прокурор. Около 50 висши магистрати казват: "Този закон не става", а ние имаме мнението на министър Зарков и неговия заместник, каза Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. Ще го подкрепим, защото този казус трябва да бъде доведен докрай, посочи депутатът от ГЕРБ-СДС. Той призова, след приемането му, законопроектът да бъде изпратен на Конституционния съд (КС) за проверка. "Нека да отиде в КС, ако г-н Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата съдебна система, той заслужава да стане президент или най-малкото министър-председател на България", коментира Чолаков. 

В отговор служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че няма, не е имало и никога няма да има разсъждения по такъв тип закони, за които да не се поставят въпроси по конституционната съобразност. Каквото и да се случи, ние имаме нужда от този закон и от този механизъм, посочи министърът. Въпросът, който остава, е има ли воля да свършим работата, аз мисля, че има този път, заяви той. 

„Твърде много време се управлява системата с мъка без край. Чувам още заплахи и обвинения, но това е ново начало за прокуратурата. Защото, ако има един човек, за когото върховенството на закона не важи, значи не важи за никого. И аз съм благодарен, че това е един от първите закони, които се разглеждат”, заяви правосъдният министър Крум Зарков, цитиран от NOVA.

Надежда Йорданова от „Продължаваме промяната-Демократична България” изрази надежда, че това е „глътка свеж въздух за прокуратурата и е част от пътя ни към Шенген”. По думите ѝ реформата е нужна, за да нямаме повече главни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев.

„Ако господин Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата система той заслужава  да стане президент или най-малкото министър-председател”, коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ - СДС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова контрира: „Казахте, че ще приемате противоконституционен  закон, наложен от служебен министър. Това е абсурд”.

В момента депутатите обсъждат промените в Закона за съдебната власт, които са свързани с механизма за разследване на главния прокурор.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини