Георги Чолаков: Вече е започнала процедура с искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор

Това, което се случва в момента, не помага за авторитета на съдебната власт, даже обратното. Това каза преди заседанието на ВСС председателят на ВАС Георги Чолаков и уточни, че прави този коментар в лично качество.

Вече е започнала процедура с искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор и трябва да бъдат събрани всички възможни данни по случая, коментира Чолаков. Той посочи, че трябва да бъдат проверени редовността и допустимостта на тази процедура. Следва да бъдат събрани съответните доказателства и чак тогава може да вземе становище по съществото й. 

Той каза, че няма основание, на което заместник-директорът на националното следствие Ясен Тодоров, заместник-главният прокурор Борислав Сарафов и главният прокурор Иван Гешев да бъдат временно отстранени.

Ако прокурорската колегия бъде сезирана, искане от дисциплинарен състав може да вземе решение за временно отстраняване за срок до три месеца, обясни Чолаков.

Притеснява ме това, което се случва, посочи още председателят на ВАС.

Според него трябва да бъде дадена възможност и спокойствие на Пленума на Висшия съдебен съвет да вземе едно обективно и обосновано решение във връзка с това, което се случва.

Колкото до искането на Съюза на съдиите за оставка на целия ВСС, направено вчера, Чолаков припомни, че е член на съвета по право и това означава, че подавайки тази оставка, следва да подаде оставка като председател на ВАС.

Никой не ми е предлагал посланически постове, каза още Чолаков.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини