45 сдружения на собствениците кандидатстваха за саниране в Кърджали

На 10 май изтече срокът за подаване на документи в общинската администрация в Кърджали от Сдруженията на собствениците за кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I“ или тъй нареченото саниране.

Общо 45 сдружения на собствениците са подали документи, а колко от тях ще се класират, ще стане ясно в началото на есента, заяви зам.-кметът инж. Катя Митовска.

От цяла България общините ще подават в реално време своите проекти и крайният срок е 31 май. Затова сме дали по-ранна дата, за да може нашата администрация да обработи документите на кандидатите, обясни зам.-кметът.

След всяка проверка се оказвало, че има липсващи документи в т. нар. юридическа част, където се попълват декларации по образец от всички съсобствениците. В техническата част пък се гледат паспортите, енергийните, конструктивните обследвания и се и изготвят количествено-стойностните сметки, които са в основата на бюджета на всеки един блок, в зависимост от мерките, предписани от експертите. Общинските специалисти са задължени да проверят всички мерки.

Всеки един блок представлява отделен проект, който ще бъде внесен от нас в Министерството на регионалното развитие и ще чакаме класирането. Предложенията, получили минимум 72 точки на етап оценка на качеството, се класират в низходящ ред като за финансиране се прилагат всички предложения до покриване на общия размер отпуснат за нашата община.

До два месеца се надявам да успеят да проверят всички проекти и в началото на есента да имаме яснота за класираните, завърши инж. Митовска.

Източник: Общинско радио

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини