Говорителят на украинските ВВС: Не се безпокойте за системата "Пейтриът"

Украйна отрече днес руска хиперзвукова ракета да е унищожила нейна система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", американско производство, по време на въздушна атака срещу Киев, предаде Ройтерс.

Руското министерство на отбраната излезе с подобно твърдение вчера след нощната възушна атака срещу украинската столица. Двама американски представители казаха по-късно, че въпросната система "Пейтриът" вероятно е била повредена, но не изглежда да е била унищожена.

"Бих искал да кажа: Не се безпокойте за системата "Пейтриът", каза говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат.

Той изключи възможността руска ракета "Кинжал" да е поразила украинска система "Пейтриът".

"Да се унищожи такава система с някакъв си "Кинжал" е невъзможно. Всичко, което казват, може единствено да служи на тяхната пропаганда", каза говорителят.

Системата "Пейтриът" е само една от съвременните системи за противовъздушна отбрана, които Западът предостави на Украйна за отразяване на руските въздушни атаки.

Тя се смята за най-ефективната американска система за противъздушна отбрана, включително за защита срещу самолети, крилати и балистични ракети, като обикновено включва освен ракетните установки и радар и поддържащи машини.

Руският президент Владимир Путин дава ракетите "Кинжал" като пример за това, че Русия притежава свръхмодерни оръжия, без аналог по света.

Украйна съобщи, че е свалила вчера шест ракети "Кинжал"- нещо, което Русия отрича.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини